Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nvidia’nın Dijital Rönesansı: Neuralangelo

Nvidia’nın Dijital Rönesansı: Neuralangelo

Nvidia, iki boyutlu videolardan üç boyutlu nesneler oluşturabilen Neuralangelo adlı yeni yapay zekâ modelini tanıttı.

Geçtiğimiz günlerde 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan grafik işleme teknolojileri şirketi Nvidia, iki boyutlu videolardan üç boyutlu nesneler oluşturabilen Neuralangelo adlı bir yapay zekâ modeli geliştirdiğini duyurdu. Diğer bir ifadeyle akıllı telefonlarla çekilen videolardan artık kolaylıkla üç boyutlu varlıklar oluşturulabilecek.

Mart ayında fotoğrafları üç boyutlu sahnelere dönüştürebilen NeRF adlı bir AI aracı geliştirdiğini açıklayan şirket, Neuralangelo’nun ‘Instant NeRF’i çalıştıran aynı nöral teknolojiden güç aldığını belirtiyor. Ters işleme olarak bilinen süreç, yapay zekâyı ışığın gerçek dünyada nasıl davrandığını tahmin etmek için kullanıyor ve araştırmacıların farklı açılardan çekilmiş bir avuç 2B görüntüden bir 3B sahneyi yeniden oluşturmasına olanak tanıyor.

Yapay zekâ modeli, gerçekliğe yakınlığı nedeniyle Michelangelo’nun mermer heykellerindeki hassasiyetini taklit etmesi amacıyla Neuralangelo olarak adlandırılıyor. Nvidia Research’ün ifadesine göre AI modeli, çatı kiremitleri, pürüzsüz mermer ve cam bölmeler gibi karmaşık malzeme dokularını bile kolaylıkla taklit ederek heykellerin, binaların ve diğer fiziksel nesnelerinin gerçekçi dijital ikizlerini iki saat gibi bir süre içerisinde üretebiliyor.

İki boyutlu bir videoda yer alan bir nesnenin veya sahnenin çeşitli açılarını inceleyerek doğru derinliği, şekli ve boyutu tespit eden Neuralangelo, ardından basın açıklamasındaki ifadeyle bir heykeltıraşın öznenin şeklini yontmaya başlaması gibi sahnenin üç boyutlu bir taslağını oluşturuyor. Ortaya çıkan reprodüksiyonlar video oyunlarından endüstriyel maketlere, robotik uygulamalara ve sanal gerçeklik yazılımlarına kadar farklı tasarım projelerinde kullanılabilecek.

 

Tanıtım videosunda, Neurangelo’nun Michelangelo’nun Davut’u gibi karmaşık heykellerin yanı sıra kamyon gibi sıradan nesneler ile iç ve dış mekanları nasıl yeniden yapılandırabileceğini gösteriliyor. Nvidia’nın araştırmacıları, 18-22 Haziran tarihlerinde Vancouver’da düzenlenecek olan Bilgisayarla Görü ve Örüntü Tanıma Konferansı’nda (CVPR) yaklaşık 30 başka projenin yanı sıra Neuralangelo hakkında da detaylı bilgi paylaşacaklar.

Neuralangelo hakkında detaylı bilgi almak için ayrıca “Yüksek Doğrulukta Nöral Yüzey Yeniden İnşası” adlı proje dosyasına bu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz. Nvidia’nın Dijital Rönesans adlı tanıtım filmini aşağıda izleyebilir; şirketin yapay zekâ aracılığı ve WPP ortaklığıyla reklamcılık sektörünü dönüştürecek olan son iş birliğine bu haberimizden göz atabilirsiniz.


Görseller: Youtube, Instagram