Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike Joyride Boncuk Parçacıklarla Koşuda Sert Zeminden Kurtarıyor

Nike Joyride Boncuk Parçacıklarla Koşuda Sert Zeminden Kurtarıyor

Nike, Joyride serisi ayakkabıları ile koşuyu sert bir zemin üstünden çıkarıyor ve daha yumuşak daha keyifli hale getiriyor.

Nike son tasarımı olan Joyride serisinin tanıtımını yaptı. Şirket, tasarladığı yeni ürününde, binlerce termoplastik kauçuk (TPE) boncuğu ayakkabını tabanının stratejik bölgelerine yerleştirdi. Ayakkabının altında bulunan boncuklar koşuları köpüklerin üstünde yapıyormuş gibi bir his doğuracağa benziyor.

Şirket, Joyride serisinin oluşumunun temelinin koşucuların yaptığı geri bildirimlere dayandırıyor. Koşucular beton ya da koşu bandı gibi sert yüzeylerden ziyade daha yumuşak zeminde koşmayı tercih ettiklerini belirttikten sonra Joyride fikri ortaya çıkmış. Tasarım ekibi nihai sonuç olan kauçuk termoplastiği seçmeden önce 150 farklı malzeme üzerinde çalışma gerçekleştirdi. En nihayetinde kauçuk termoplastiğin kullanımı Nike’nin diğer bazı popüler koşu ayakkabılarına kıyasla yüzde 14 daha fazla şok emilimi sağladığı tespit edildi. Sporcuların özellikle tazelenme antrenmanlarını hafif ve esnek oluşuyla destekliyor.

TPE boncuklarının dağılımı çok boyutlu yer değiştirme olarak adlandırılan bir sistem sayesinde her yöne doğru gerçekleşebiliyor. Bu özellik ayak tabanında koşu sırasında gerçekleşen dinamik değişimlere tepki vermesini sağlıyor. Desteğe daha çok ihtiyaç duyan bölgeler daha çok TPE boncuklarına sahip olurken gereksinimin daha az olduğu alanlarda düşük yoğunlukta boncuk bulunuyor. Örneğin basıncın daha kuvvetli olduğu topuk bölgesinde 8000 TPE boncuğun yüzde 50’si bulunurken bu oran parmak uçları için yüzde 5 civarında oluyor.

Taban için 150 farklı malzeme denendi

Koşu sırasında ayağın yere hangi sırayla nasıl değdiği hesaplanarak oluşturulmuş kapsüller de boncukların bu dağılımına destek olarak kişinin daha rahat bir koşu geçirmesine yardımcı oluyor. Parçalara ayrılmış bölmeler boncukların dağılımını düzenliyor ve ayak tabanının bölümlerine göre ayırmış oluyor. Örneğin şirket topuk kapsülünü orta ve ön kısımlara oranla darbeyi emmeyi kolaylaştırması için daha geniş tasarlanmış.

Nike Joyride serisi 15 Ağustos’ta küresel piyasada satışta

Nike Joyride Run Flyknit, Nike üyelerine özel olarak satışa çıktı. Küresel satış işe 15 Ağustos’ta başlayacak. Serinin diğer modelleri Joyride NSW Setter, kadın anatomisi için özel olarak tasarlanmış Joyride NSW Optik ve genç koşucular için tasarlanmış Joyride Kids Nova modelleri de 15 Ağustos’ta küresel piyasada satışa çıkacak. Üniseks Joyride NSW modelinin satışı ise nike.com üzerinden 1 Eylül’de satışa çıkacak.

Görsel: Nike