Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Netflix, Z Kuşağının Müzik Zevkini Yeniden Şekillendirebilir mi?

Netflix, Z Kuşağının Müzik Zevkini Yeniden Şekillendirebilir mi?

Netflix yapımları, en vurucu sahnelerde kullanarak yeniden gündeme getirdiği nostaljik şarkılarla, Z kuşağı ile geçmiş nesillerin müzik zevkleri arasında bir köprü kuruyor.

Son birkaç gündür TikTok’ta, Instagram Reel’lerinde ve YouTube Mix’lerinde en çok karşımıza çıkan şarkılardan biri, genç bir pop ikonunun yeni yayınladığı bir şarkı değil; bundan tam 37 sene önce hit olmuş bir Kate Bush şarkısı olan Running Up That Hill oldu. Hatta bu yıllanmış parçanın geri dönüşü sosyal ağlarla da sınırlı kalmadı ve şarkı yıllar sonra Billboard Hot 100 listesine de 4. sıradan giriş yaptı.

Peki bu beklenmedik geri dönüşü neye borçluyuz dersiniz?

“Stranger Things’ten gelenler?”

İngiliz söz yazarı ve yorumcu Kate Bush’un zamanında tüm dünyada büyük ses getiren şarkısının yeniden gündeme oturmasının ardında işte tam da bu tanıdık YouTube yorumu var: “Stranger Things’ten gelenler????”

Stranger Things‘in yayınlanan son bölümünde, oldukça güçlü bir sahneye fon müziği olan ve Z kuşağı izleyicilerin belki ebeveynlerinin bile anımsamadığı Running Up That Hill, bir anda Spotify’ın en çok dinlenenleri arasına girdi. Şarkının ruhu ve dizinin genel atmosferinin birlikteliğinden doğan kusursuz kimya sadece şarkıyı değil, bugünlerde pek de aktif bir kariyeri olmayan müzisyen Kate Bush’u hem çok şaşırtmış hem de çok sevindirmiş. Çünkü SemRush’ın yayınladığı rapora göre, Kate Bush’un dijital dünyadaki görünürlüğü, şarkısının dizide kullanılmasından sonra dramatik şekilde artış göstermiş.

Kate Bush’un yeni nesiller tarafından bir anda kucaklanması, dizilerin sebep olduğu ilk “bit pazarına nur yağdırma” vakası değil. Teması gereği bol bol 80’ler nostaljisi yapan ve bu dönemin kalburüstü şarkılarına yer vermesi ile müzik eleştirmenlerinden her daim övgüler alan Stranger Things, daha önce John Carpenter’ın “Night” ve Dead Or Alive imzalı “You Spin Me Round”u gündeme getirse de hiç biri Kate Bush kadar viral bir etki yakalayamadı.

Son yıllarda dizilerde kullanılan ve Z kuşağına “Vay be eskiler aslında pek de fena değilmiş” dedirten nostaljik şarkılardan aklımıza gelen diğer örnekler ise şöyle:

Dizi: Peaky Blinders
Şarkı: Nick Cave – Red Right Hand (1994)

Dizi: Ozark
Şarkı: Nas – N.Y State Of Mind (1994)

Dizi: Sex Education
Şarkı: The Velvet Underground – Pale Blue Eyes (1969)

Dizi: Dark
Şarkı: Falco – Jeanny (1985)

Görsel: YouTube, Twitter/Semrush, Netflix