Dünyanın en büyük tabularından biri kadınlar ve kıl birlikteliği olsa gerek. Herkeste bir miktar vücut kılı olduğu bilinen bir gerçekken bunun bir kadın üzerinde görünmesi insanları dehşete düşürebiliyor. Geçtiğimiz senelerede tüylü bacaklarını sergileyen bir manken kullanan adidas; sosyal medyada infial yaratmıştı, hatırlarsınız. Şimdi de kadınlara seslenen bir tıraş bıçağı markası, ne haddineyse, kadınların kıllarını göstermekten hiç utanmamış ve tabii yine olaylar, olaylar.
Alıştığımız üzere, kadınlara yönelik epilasyon ürünlerinin reklamlarında öncesi-sonrası formatı sıklıkla karşımıza çıkar. Ancak her ne hikmetse, o kadınların bacakları veya koltuk altları öncesi kısmında da sonrasındaki kadar pürüzsüz, ipeksi ve tüysüz görünür. O zaman niçin ağda veya tıraş bıçağı kullanmaktadır bu kadınlar? Zaten tüysüz bir bacağın üzerindeki olmayan tüyleri alabilen bir ağda bandı veya jilet iyi bir ürün müdür?
Kadınlara yönelik tıraş bıçağı markası Billie bu duruma bir dur diyerek, dünyaya çok ilginç bir gerçeği açıklamaya karar vermiş ve demiş ki: “Body hair. Everyone has it.” (Vücut kılı. Herkesin var.) Yetmemiş, reklamlarında da gerçekten tüylerini traş eden kadınlar göstermiş. İnanılır gibi değil, bir tüy alma reklamında gerçek tüy görüntüsü! Tabii bu “cesur” duruş yine büyük tartışmalar yaratmış, bir devrime dönüşmüş.
Saçma diyeceksiniz ama değil. Zira Billie’ye göre bu reklam 100 yıldır ilk kez bir kadında kıl-tüy gösteren reklam (adidas’ı niçin saymıyorlar bilmiyorum). Projenin sosyal medyada çektiği büyük ilginin ve yarattığı viral etkinin sebebi ne bu. Pek çok kadın, markanın reklamlarındaki yakın çekim tüylere ve reklamın genel çizgisine bayılmış. Tüylü ayak parmakları, koltuk altları, tek kaşlar, karınlar… Reklamlarda tüylü görmeye alışık olmadığımız pek çok kadın uzvu. Sadece ilan ve filmlerde değil; “Project Body Hair” isimli koskoca bir internet kampanyasında baş rolde. Üstelik tanınmış fotoğrafçı Ashley Armitage tarafından çekilen bu görseller, stok görsel sitesi Unsplash‘e de insanların ücretsiz kullanımı için bağışlanmış.
Beden Olumlama Adına Önemli Bir Adım
Bu normalleştirme çabasının nedeni ise açık. Billie’nin kurucusu Georgina Gooley, markaların tüm kadınların tüysüz bedenleri olduğunu empoze etmesinin bir nevi aşağılama olduğunu söylüyor. Eğer vücudunuzda tüy varsa bundan utanmanız gerektiği mesajının verildiğini anlatıyor. Dolayısıyla bu da aslında bir beden olumlama hareketi.
Filmde de bu duruş çok net zaten. Herkesi bacak tüylerini almaya çağırmıyor. İster tıraş ol, ister olma diyor reklam filmi. Erkeklerin kafasında yaratmak istedikleri kusursuz ve pürüzsüz kadın imajı yerine, kadın dünyasından görüntülerle tüm gerçekliği, çıplaklığı ve zaman zaman komikliği ile tıraş gerçeğini ele alıyor. Bu nedenle bence çok şeker ve samimi bir film. Filmi çok seven kadınları anlamak zor değil ama tepki toplayacağını, “İğrenç” türü yorumlar yağacağını tahmin etmek de bir o kadar kolay. Zira dünya belki 0 bedenden hallice kadınlara, hafif balık eti görünüme alışır bir gün de; regl kanı ya da vücut kılına alışması hayli zaman alacak gibi duruyor.
Görsel: Project Body Hair