Hayatımızda, algı boyutundaki dünyamızda var olan en büyük ve kozmik boyutta en gizeli kütle, popüler tamlamasıyla ısı ve ışık kaynağı, Güneş’imiz. Belirli aralıkkla bizi karşılayıp veda etmesiyle gün ve zamaan ayrımı yapabilmemizi sağlarken ışınlarını sadece Dünya’ya iletmesi yeterli değil insanoğlu için. Bu ışınların etinden sütünden faydalanabilmek için panellerle Güneş’ten enerji üretiyoruz. Güneş Sistemi’nin ne derece büyük olduğunu anlamak için sistemdeki gezegenleri doğru ölçeklendirerek haritalayan To Scale: The Solar System isimli filme bir göz atmak isteyebilirsiniz.
NASA, Güneş’e dair daha fazla bilgi edinmek için 2010 yılından beri Solar Dynamics Observatory ile yıldızımızı izliyor ve veri topluyor. SDO, bu gözlemin yanı sıra 10 farklı dalga boyuyla Güneş’i fotoğraflayarak farklı ışıklar altında solar materyallerin farklı ısı hareketlerini gözlemliyor. Anlık avlenmeler, devasa ışık ve x ışını patlamaları, taçsı döngüler ve yıldız ekseninde solar materyal hareketleri Güneş üzerinde gerçekleşen kozmik olaylardan sadece birkaçı.
Bilim adamları ise SDO’nun çektiği görselleri inceleyerek Güneş üzerindeki kompleks elektromanyetik sistemi ve Güneş’in dönmesi sağlayan değişkenleri araştırıyor. Ve Güneş ile insanoğlu arasındaki itişmeden açığa çıkan şey ihtişamlı bir video oluyor.
NASA’nın Termonükleer Sanat ismini verdiği bu video, SDO’nun her 20 saniyede bir aldığı görüntülerin birleştirilmesinden ve küçültülmesinden oluşuyor. 10 farklı dalga boyuyla çekilen görünmez morötesi ışıkların eseri olan bu görsellerin her biri HD kalitedeki bir videodan 8 kat daha detaylı. NASA’nın medya uzmanı ekibi de bu görüntüleri alıp izlenilebilir hale getirirken her 1 dakikalık kesitin altında 10 saatlik çalışmanın ve emeğin yattığını belirtiyor.
Lars Leonhard‘ın Deep Ventures albümünden alınan 5 parçayla harika bir ambient müzikle birleşen bu video 30 dakika boyunca büyülerken bir yandan da insan, gezegen ve uzay ekseninde birçok düşünceyi sorgulamamızı sağlıyor.
Görsel; NASA