Müzisyenler, telif hakkı yasasında yapılacak değişikliklerin, yapay zekâ şirketlerinin telif hakkıyla korunan çalışmaları kullanarak modellerini eğitmesini kolaylaştıracağını dile getiriyor. Bu düzenlemeye göre yapay zekâ geliştiricileri, modellerini geliştirmek için yaratıcıların internetteki içeriklerini kullanabilecekler.
Sanatçılar, dün (Salı günü) paylaştıkları “Is This What We Want?” adlı albümün, geçim kaynakları ve İngiltere müzik endüstrisi üzerindeki potansiyel etkiye dikkat çekmesini umuyor. Albümden elde edilen kârın tamamı, Help Musicians adlı yardım kuruluşuna bağışlanacak.
Albüm boş stüdyoların ve performans alanlarının ses kayıtlarını içeriyor ve sanatçıların önerilen yasa değişikliğinin potansiyel etkisinden korktuğu şeyi gösteriyor. Protesto niteliğindeki albüme dahil olanlar arasında şarkıcılar ve söz yazarları gibi endüstrinin farklı kollarındaki yaratıcıları bulunuyor. Radiohead’den Ed O’Brien ve Bastille’den Dan Smith’in yanı sıra Billy Ocean, Tori Amos, Annie Lennox, Damon Albarn, Kate Bush ve Jamiroquai gibi isimler bunlardan bazıları. Albümde yer alan müzisyenlerin tam listesi, albüm için hazırlanan internet sitesinde yer alıyor.
Albümün parça listesi, şu cümledeki sözcüklerden oluşuyor: “The British government must not legalise music theft to benefit AI companies” (İngiliz hükümeti, yapay zekâ şirketlerinin yararına müzik hırsızlığını yasallaştırmamalı).
Sanatçılar: “Hakkı saklı tutma” seçeneği pratikte işlevsiz kalıyor
Yeni yasa teklifi, yaratıcılara bir “hakkı saklı tutma” imkanı da tanıyacak. Ancak yaratıcılar bunun sözde bir hakkı saklı tutma seçeneği olduğunu vurguluyor. Neticede bireysel bir yaratıcının binlerce farklı yapay zekâ hizmet sağlayıcısına içeriklerinin bu şekilde kullanılmasını istemediğini bildirmesinin veya tüm internette çalışmalarına ne olduğunu izlemesinin mümkün olmadığına inanıyor.
Hükümet: “Mevcut sistem; yaratıcı endüstrileri, medyayı ve yapay zekâ sektörünü tam potansiyellerine ulaşmaktan alıkoyuyor”
Bilim, Yenilik ve Teknoloji Bakanlığı’ndan (Department for Science, Innovation and Technology /DSIT) bir sözcü Salı günü yaptığı açıklamada “İngiltere’nin “telif hakkı ve yapay zeka için mevcut rejiminin yaratıcı endüstrileri, medyayı ve yapay zeka sektörünü tam potansiyellerine ulaşmaktan alıkoyduğunu – ve bunun devam edemeyeceğini” söyledi. “Bu nedenle hem yapay zekâ geliştiricilerinin hem de hak sahiplerinin çıkarlarını koruyan ve her ikisinin de gelişmesine olanak tanıyan bir çözüm sunan yeni bir yaklaşım üzerinde danışmanlık yapıyoruz. Bu sektörlerle kapsamlı bir şekilde etkileşimde bulunduk ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir karar alınmadı ve hedeflerimizin her birini karşılayan pratik bir plana sahip olduğumuzdan kesinlikle emin olana kadar hiçbir adım atılmayacak” dedi.
Sanatçılar: “Büyük teknoloji şirketlerinin kârı için çalışmalarımızın çalınmasına izin veremeyiz.”
Sessiz albümün organizatörü Ed Newton-Rex, tekliflerin İngiltere’deki müzisyenler için sadece “felaket” olmadığını, aynı zamanda ülkenin “dünya lideri yaratıcı endüstrilerimizi otobüsün altına atmadan yapay zekada lider” olabileceğini söyleyerek “tamamen gereksiz” olduğunun altını çizdi. Yeni albümün, “hükümet bunu nasıl haklı çıkarmaya çalışırsa çalışsın, müzisyenlerin kendilerinin bu iyi düşünülmemiş planı tamamen kınama konusunda birleştiğini” gösterdiğini söyledi.
Şarkıcı-söz yazarı Naomi Kimpenu şunları ekledi: “Hükümet tarafından terk edilemeyiz ve büyük teknoloji şirketlerinin kârı için çalışmalarımızın çalınmasına izin veremeyiz.” Ayrıca düzenlemenin İngiltere’deki pek çok yeni sanatçının beklentilerini yerle bir edeceğini de ekledi.
Görsel: Is This What We Want?