Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müteahhitler Anıtı

Müteahhitler Anıtı

Erdal İnci'nin bugün sosyal medya üzerinden paylaştığı yeni çalışması "Müteahhitler Anıtı", dev bir tuğla üzerinden yapılaşmaya dair gerçekleri ortaya koyuyor.

Erdal İnci hem bireysel çalışmalarıyla hem de Oddviz’in bir üyesi olarak yaptığı çalışmalarla sık sık adından söz ettiren bir sanatçı. Fotoğraf, video sanatı ve sokak sanatı, resim gibi farklı disiplinlerde üretim yapan sanatçıyı en son İstanbul’daki binaların kapı ve pencerelerine müdahale ederek hazırladığı foto manipülasyon serisiyle ağırlamıştık. Bu seride İstanbul’daki yapıların kapı ve pencerelerinin boyutlarıyla oynayarak absürt görünümler yaratmıştı. Bu defa da benzer bir yaklaşımla hazırladığı Müteahhitler Anıtı var karşımızda.

Dev tuğladan anıt

Erdal İnci, Müteahhitler Anıtı (The Monument to The Contractors) çalışmasını bugün (2 saati aşkın bir süre önce) Ankara/Kazan konumundan paylaşmış. Kendisinin de Ankara doğumlu bir sanatçı olduğunu ekleyeyim bu vesileyle. Videoda meydanın ortasında dev bir tuğla görülüyor. Muzipliğiyle gülümseten öte yandan da hüzünlendiren bir sahne bu. Yıllarca büyük kentleri şekillendiren kötü yapılaşmayı, doğaya yapılan tahribatı, zevksizliği, depremleri, depremlerdeki kayıplara sebep olan etikten yoksun anlayışı ve daha pek çok şeyi düşündürüyor baktıkça. Ankara sakinlerinin geçmişte kötü heykellerle/anıtlarla bolca görüntü kirliliği yaşadığını düşünürsek, bu absürt anıtın bu duruma da gönderme yaptığı söylenebilir belki.

Erdal İnci’nin işleriyle ilk kez karşılaşanlar, Yeni Yaratıcılar etkinliğindeki sohbetimize ve diğer işlerine bakarak derinlemesine fikir sahibi olabilirler. Benim şahsen en sevdiğim çalışmalarından biri Quarantine.Reimagined adlı time-lapse videosu olmuştu. Bu büyüleyici videoda güneş ışığının evin içindeki hareketlerine göre değişen kompozisyonlar yaratan sanatçı, karantinanın ruh halini en iyi şekilde yansıtan işlerden birine imza atmıştı.

Erdal İnci’nin işlerine internet sitesi üzerinden göz atabilir, Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Erdal İnci