Geçtiğimiz Temmuz ayında Ingress’in geliştiricisi Niantic, gerçek dünyada Pokémon yakaladığımız artırılmış gerçeklik oyunu Pokémon GO’yu yayınlamıştı. Pokémon GO’nun neden başarılı olduğunu oyunun çıkışıyla birlikte incelemiştik. Birinci ayının sonunda ise istatistikler ve güncelleme geçmişiyle oyunun güncel durumunu değerlendirmiştik.
Web Summit’teki konuşmasında Niantic’in CMO‘su Mike Quigley, oyunun başarısı ve yarattığı etki üzerine bilgiler verdi. Pokémon GO’nun ilk iki ay içerisinde 500 milyon kez indirildiğini söyleyen Quigley, dünya çapında ses getirdiğini ve günlük sohbeti domine ettiğini belirtti.
Söylentilerin ve oyuncuların yorumlarına bakıldığında oyunun düşüşe geçtiği görülürken Niantic bu konuda endişelenmiyor. Bu yaz yakalanan başarının oyunun uzun ömründeki ilk basamak olduğu düşünülüyor. Quigley, Pokémon GO’nun diğer çok oyunculu mobil oyunlar gibi kısa ömürlü değil World of Warcraft gibi uzun ömürlü olması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu noktada oyun dünyasına uzak olanlar için belirtmekte fayda var; Blizzard’ın 3 amiral gemisinden birisi olan Warcraft’ın çok oyunculu çevrimiçi oyunu World of Warcraft Kasım 2004’te piyasaya çıktı ve milyonlarca aktif oyuncusu var.
“Who’s played #PokemonGO?” ✋✋✋✋✋✋✋✋ “who STILL plays #PokemonGO?” – *cricket noise*… #WebSummit #lisbon
— Turki Almadhi (@TurkiAlmadhi) 10 November 2016
Eylül ayında Buddy sistemini yayınlayan Niantic, geçtiğimiz haftada günlük ödül sistemini oyuna ekledi. Günlük ödül sisteminin mobil oyunlarda oyuncuyu aktif kılmak ve her gün uygulamayı açması için yapılan istatistiki bir yöntem olduğunu da gözden kaçırmamak gerekiyor.
Ağustos ayında oyundan çıkarılan yakındaki pokémonları gösteren özellik de San Francisco’da aylar süren deneme döneminden sonra çok yakında tüm dünyada aktif olacağını müjdeledi. Ve Quigley, Cadılar Bayramı’nda yaptıkları özel etkinlikte toplam 200 milyon dolar gelir sağladıklarını dile getirdi. Ve bu ilk denemeleriyle başarı yakalayan Pokémon GO’da daha fazla süreli etkinlik düzenleme bileceğinin de mesajını verdi.
Görsel: Web Summit