Şirketler performans verimlilik puanı, iş giriş çıkış saatlerini kontrolü gibi farklı tekniklerle çalışanlarının ve kurumun üretimini belirli standartların üzerinde tutmaya çalışıyorlar. Tüm dünyada bir standart haline gelen haftada 5 veya 6 gün çalışma düzeni bu ve benzeri sistemlerle dengelenmeye çalışıyor.
20. yüzyılın başlarında Ford şirketi tarafından ilk defa denenen hafta 5 gün ve 40 saat çalışma sistemi döneminde işverenler tarafından hoş karşılanmamış olsa bile devrim niteliğinde bir gelişme olmuş ve son yüzyılın çalışma sistemini belirlemişti. Çalıştıkları şirketlerin ağır çalışma standartları ve ücretlerinden memnun olmayan pek çok nitelikli çalışan Ford Motor Company bünyesinde çalışmaya bu dönemde başladı. Bununla birlikte çalışanların verimde ise gözle görülür bir artış yaşandı. Şirket bu değişiklikle insanların dinlenmek, ailesi ile vakit geçirmek ve eğlenmek için haftada bir günden daha fazla zamanı ihtiyacı olduğunu göstermiş oldu.
Sanayi devrimi ve sonrasında yaşanan haftada 5 günlük çalışma düzeni insanların değişen fikirleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tartışılmaya başlandı. Son yıllarda beş günlük çalışma düzeninin de insanlar için fazla olduğu konusunda fikirler ortaya atılıyor ve araştırmalar gerçekleştiriliyor. 21. yüzyıl ile birlikte hızla gelişen teknoloji çalışma düzenini ve verimini doğrudan etkiliyor. Şirketler bu doğrultuda haftalık izin sayısını üç güne çıkardığı çalışma haftaları ile verimli üretimi optimum seviyeye getirmeyi deniyor.
Microsoft Japonya haftada 4 gün çalışmanın şirket içi verimi yüzde 40 arttırdığını açıkladı
Yeni Zelanda’nın en büyük şirketlerinden Perpetural Guardians haftada 4 gün çalışma dönemine geçerek öncü bir hareket gerçekleştirmiş bununla birlikte yeni sistemin çalışanların verimini arttırdığını açıklamıştı. Microsoft Japonya da geçtiğimiz Ağustos ayında “Work Life Choice Challenge” adı ile yenilikçi bir projeye imza attı.
Proje kapsamında çalışanlarının beş hafta boyunca çalışma günlerini kısaltan şirket çalışanlarının maaşından ve yıllık izinlerinden kesinti yapmadı. Ayrıca çalışanlarına kendilerini geliştirmek ve aileleri ile tatil yapmaları için 100 bin Yen (Yaklaşık 920 Dolar) ek ödeme gerçekleştirdi. Çalışma ekibinin şirkete bağlılığını, iş ile yaşam dengesi üzerinde yaratacağı etkiyi görmek isteyen şirket haftada 4 günlük çalışma süresi ile üretkenliğin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 arttığını duyurdu.
証明されたぞ!!!!!!
今から日本全体で週休3日にしよう!!!!!!週休3日制でも生産性4割向上、日本マイクロソフトが新施策の成果発表 https://t.co/678KX94ZDk
— shogo.yamada (@yshogo87) November 1, 2019
CNBC’nin yaptığı habere göre 2300 çalışanına beş hafta boyunca haftada üç gün izin veren Microsoft Japonya kısa çalışma haftası denemesi ile çalışanlarının verimini takip etti. Buna göre üretkenlik yüzde 39,9 oranında arttı. Haftada beş gün çalışmanın çalışma saatlerini verimsiz kullanmaya yol açtığını düşünen şirket kısaltılmış çalışma haftasında çalışanların zamanı daha ekonomik kullanmaları gerektiğini fark ettiğini bildirdi.
Şirket içi verimlilik artarken diğer şirketlerden daha farklı bir çalışma düzeninin belirlenmesi yeni sorunlarla mücadele etmeyi gerektiriyor. Cuma günü yapılan ek izinler diğer şirketler ile rekabet etme açısından yeni zorlukları ortaya çıkarıyor. 20. Yüzyılın başlarında Ford şirketinin yapmış olduğu gibi bu yenlik de düzenin geri kalanından farklı olduğu için aksaklıklara yol açmış olsa çalışanların yüzde 92’si kısa çalışma haftasından memnun olduğunu dile getiriyor.
Kısa çalışma haftası şirket içi giderleri de azalttı
Ağustos ayı boyunca hiçbir toplantının 30 dakikadan uzun sürmemesi için kota koyan şirket bu yeniliğin de verime etki ettiğini bildirdi. Toplantıların ve çalışma sürelerinin kısaltılıp verimli hale getirilmesi şirketin giderlerini de azalttı. Cuma günleri yapılan izinlerle şirket beş hafta boyunca beş gün daha fazla kapalı kalmış oldu. Bu durum elektrik kullanımını yüzde 23 oranında azalttı. Bununla birlikte yüzde 58 oranında daha az sayfa bastırıldı. Bu veriler kısa çalışma haftalarının çalışanlar kadar çevre için de iyi olabileceğini ortaya koymuş oldu.
Microsoft Japonya dört günlük çalışma haftası projesini önümüzdeki süreçte daha geniş bir süre ile tekrar denemeyi planladığını da açıkladı. Şirket içi verimliliği artıran ve giderleri azaltan yeni çalışma düzeni Ford’un getirmiş olduğu ve son yüz yıldır insanların çalışma düzenini oluşturan haftanın beş günü çalışma sistemini her yönden geçebilecek gibi duruyor.
Görsel: Microsoft