Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Ecem Dilan Köse

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Ecem Dilan Köse

Yeni Yaratıcılar'ın on sekizinci buluşmasında görsel ve işitsel performans çalışmaları yürüten disiplinler arası sanatçı Ecem Dilan Köse'yi ağırladık.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 15 Ekim’de ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar‘ın on sekizinci etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu ile sohbet formatında gerçekleşen etkinliğimizin konuğu Ecem Dilan Köse idi. Görsel ve işitsel performans çalışmaları yürüten disiplinler arası sanatçı Köse ile dans, mimarlık, disiplinler arası üretime geçiş süreci hakkında ve yer aldığı projeler üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Genetik mühendisliğinden mimarlığa uzanan yol

Bilkent Üniversitesi Genetik Mühendisliği bölümünü kazanan Ecem üniversitede bölümünü değiştirerek İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun oluyor. Uzun süre dans ile ilgilenen Ecem Dilan Köse üniversite mezuniyetinin ardından bir sene boyunca Devlet Tiyatroları’nda dansçı olarak çalışıyor. Bu bir senelik süreç boyunca dansçı kimliğini koruyan sanatçı geçim kaynağını da bu meslekten sağlıyor. Kendini farklı şeyler öğrenmeye açık ve merak eden bir insan olarak gören Ecem üniversite hayatında da sonrasında da bu arayışı sürdürmeye devam ediyor. Bir senenin sonunda dans etmeyi sevmesine rağmen arayışı içinde olduğu mesleği bulmak için bir karar alıyor ve Ankara’dan İstanbul’a taşınıyor.

Ecem 2 ay süren aydınlatma tasarımı macerasının ardından sanatçı Alper Aydın ile gerçekleştirdiği sohbet sonrasında Flag Waiting for the Wind (Rüzgarı Bekleyen Bayrak) işinin temellerini atıyor. Yaklaşık iki hafta süren bir üretim aşamasının ardından ortaya çıkan 210 x 130 cm boyutlarındaki beton bayrak Cer Modern’de sergileniyor.

Farklı alanlardaki deneyimler yeni projeleri beraberinde getiriyor

Bir alanda uzmanlaşmak yerine çeşitli alanlarda farklı deneyimler yaşayarak sanatını ilerleten Ecem üretimdeki motivasyonunu bu hareketlilikten sağlıyor. Farklı işleri deneyimlemiş olmasının sayesinde çevresini de genişletme fırsatı buluyor. Bu sayede hayatına yeni bir bakış açışı sağlayan projelerde yer alma fırsatı yakalıyor. Cirque du Soleil sanat yönetmeninin (Marcos Vinal Bossols) asistanlığı da kariyerinin önemli noktaları arasında yer alıyor. Asistanlık yapmanın zorluğuna değinen sanatçı böylesine büyük bir projede yer aldıktan sonra vizyonunun da değiştiğini vurguluyor.

Ecem Dilan Köse ile danstan mimarlığa ve sonrasında tasarıma uzanan üretim süreci ve projeleri üzerine konuşma fırsatı yakaladık. Katılımcılar da bu sohbete ortak olma, Ecem Dilan Köse ile tanışma ve soru sorma fırsatı yakaladı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu