Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mercedes-Benz A-Serisi – Türkiye Lansmanı

Mercedes-Benz A-Serisi – Türkiye Lansmanı

Mercedes-Benz'in yeni kompakt otomobili henüz konsept aşamasındayken yakın takip altına alınmış ve uzun zaman önce Bigumigu'da kendisinden bahsedilmişti. Üretim modeli yüzünü gösterip, harika görünen bu yeni otomobil için pazarlama kampanyaları yapılmaya başlanınca da tekrar gündemimize girmişti.

Bigumigu olarak bu sefer yeni Mercedes-Benz A-Serisi'ni, Re-Fresh the Venue'de düzenlenen Türkiye lansmanında yakından inceleme fırsatı bulduk.

Heyecanlı bir bekleyişin ardından yeni A-Serisi, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz'un pilotajında sahnedeki yerini aldı. Takip eden dakikalarda, hakkında uzun zamandır araştırma yaptığımız yeni A-Serisi'ni bir de Wolf-Dieter Kurz'un anlatımından dinledik.

Ailenin en küçüklerinden biri olacak olsa da “Atak” kelimesi ile özdeşleştirilen otomobilin Mercedes-Benz için önemi oldukça büyük. Bunun sebebi ise 2011’de dünyada 6,5 milyon adet gerçekleşen kompakt sınıf otomobil satışının 2021’de 10 milyon adet olacağının öngörülmesi ve bu segmentte Mercedes-Benz'i, yeni A-Serisi ‘nin ve bu platformdan doğacak kardeşlerinin temsil edecek olması.

Otomobil kullanmayı PlayStation’dan öğrenen ve bayilere geldiklerinde öncelikle araçlarda iPhone bağlantısı olup olmadığını soran Y jenerasyonunu hedef alan bu yeni otomobilin, yalnızca iyi sürüş dinamiklerine ve verimli motorlara sahip olarak savaş meydanına atılması beklenemezdi. Mercedes-Benz de beklentilerimizi boşa çıkarmayarak teknolojik özelliklerle ve dijital-mobil etkileşimler düşünülerek donanımlandırılmış otomobilinde bir çok teknolojik donanımı sunmanın yanında, iPhone'ları (zaman içinde diğer akıllı telefonları) araç içerisinde bütün fonksiyonlarıyla kullanmayı mümkün kılmış. Bu düşünceye o kadar önem verilmiş ki yeni A-Serisi ‘nin bir “tekerlekli akıllı telefon” gibi düşünülerek geliştirildiği söyleniyor.

İşin biraz daha teknik kısmına geçecek olursak yeni A-Serisi'nin Mercedes için bu kadar önemli olmasının arkasında yatan birkaç sebep daha var. Bu noktada öncelikle motor seçeneklerinin çeşitliliği ve verimliliği üzerinde durmakta fayda var. Türkiye'de piyasaya sürülen ürün gamında ortalama CO2 emisyonları 98g/km-148g/km arasında ve maksimum güçleri 109HP ile 211HP arasında değişen 7 farklı motor-şanzıman kombinasyonu olan otomobil sanıyoruz ki her kullanıcı için beklentileri karşılayabilecek bir seçenek sunuyor olacak.

Buna ek olarak kabarık bir donanım listesine sahip olan yeni A-Serisi kendi sınıfında ilk kez fren destekli ve radar temelli çarpışma uyarı sistemini standart olarak sunuyor. Sürücünün yorgunluğunu takip eden, yokuş kalkış desteği sunan, sıkışık trafikte otomatik dur/kalk yapabilen ve sesli kumanda sistemine sahip olan otomobil, bu tarz elektronik donanımlarla da sınıfında yeni standartlar belirlemiş oluyor.

Teknik kısımda incelenmesi gereken bir diğer konu ise ortak platform kullanımı. Farklı araçlarda kullanılabilecek şekilde bir çok yönlülük amaçlanarak geliştirilen A-Serisi platformu ilerleyen zamanda markanın kompakt premium araçlarının önemli bir kısmına zemin oluşturacak. Öncelike A-Serisi ‘nde göreceğimiz platform yakın dönemde, CLA olarak adlandırılan 4-kapılı coupé otomobilde kullanılacak. CLS modelinin küçük kardeşi diyebileceğimiz bu otomobilin bir de CLA Shooting Brake olarak adlandırılması muhtemel bir wagon modeli yapılacağı konuşuluyor. Son dönemde otomotiv sektörünün en gözde segmentlerinden biri olan kompakt-crossover segmentinde yerini alacak olan Mercedes GLA da CLA ve CLA Shooting Brake gibi A-Serisi ‘nin platformunu kullanıyor olacak. Şimdilik bu araçların üretim versiyonlarına dair resmi fotoğraflar yayınlanmamış olsa da gizli-çekim fotoğraflar internette dolaşmaya çoktan başladı.

Bundan sonra yeni A-Serisi'ni daha da yakından tanımak adına yapabileceğimiz tek şey sanırım birkaç günü bu araçla geçirip farklı koşullar altında test etmek olacaktır. Buradan da Merdeces-Benz Türkiye yetkililerine seslenmiş olayım 🙂