Meta CEO’su Mark Zuckerberg, SXSW oturumunda “yeni nesil internet” olarak tanımladığı metaverse ile birlikte avatarlar, NFT’ler ve VR/AR başlıklarının sunacağı avantajlar konusunda konuştu. Oturuma sanal olarak katılan Zuckerberg, FUBU CEO’su Daymond John tarafından yöneltilen soruları cevapladı.
Metaverse, sadece bir şirkete ait değil herkesin gelişmesine katkı sunacağı bir evren
Daymond John, Mark Zuckerberg’e metaverse ile bağlantı kurmanın ne gibi faydalar sağlayacağını sorduğunda Meta CEO’su sosyal deneyimlere vurgu yapıyor. Zuckerberg, metaverse’ü yenil nesil internet olarak tanımlarken diğer sosyal medya platformları gibi bu alanın da insanların kişisel ve profesyonel noktada etkileşim içinde olabilmesinin yardımcısı olarak görüyor. Buradaki önemli nokta bugün kullandığımız araçlar dışında dünyanın neresinde olursanız olun başka bir kişiyle birlikte olduğunuzu hissettirecek deneyimi daha fazla sunuyor olması. Fiziksel olarak nerede olursanız olun meteverse ile bambaşka bir yere ışınlanıp farklı fırsatların kapsını açmak mümkün olacak diyor Zuckerberg.
Horizon Worlds, Oculus Quest 2 ile birlikte Meta’nın bu alanda atmış olduğu en büyük adım. Horizon Worlds evreninde farklı topluluklar tarafından hazırlanmış alanları gezmenin yanı sıra bireyler de kendi alanlarını inşa edebiliyor. İnsanların birleriyle etkileşim kurup eğlenebileceği bu ortam sanal olarak yaratılmış bir komedi kulübü de olabilir sadece belirli bir konuya odaklanan özel bir müze de. Mark Zuckerberg bu nedenle metaverse’ü bir şirketin inşa ettiği bir yer olarak görmüyor.
Peki zaten hali hazırda Meta’nın Facebook, Instagram ya da Whatsapp gibi insanları birleştiren ve bir arada turan bir yanı varken bu kullanıcıların metaverse’ü tercih etmesindeki motivasyon ne olabilir? Tabii ki sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik cihazlarıyla 2 boyutlu bir evrenden 3. boyuta geçme arzusu.
Bu alandaki deneyimin sınırları kaldırması gerçeklik algısını da değiştiriyor. Sanal gerçeklik insanların görsel bir alanı taklit ederek fiziksel dünya ile dijital evrenler arasında bağlantı kurmasını sağlarken VR ya da AR başlıkları metaverse evrenine girmek için aracı oluyor. Bu insanların tercihine, üretimde ya da tüketimde bulunmak istediği alana göre çeşitlilik gösterebilir. Örneğin egzersiz ekipmanları sunan Peloton’dan bir bisiklet alıp antrenman yapmak yerine Quest başlığınızı takıp boks antrenmanı yapmayı tercih edebilirsiniz. Daha önce yazdığımız CES 2022’de tanıtılan Liteboxer VR, boks antrenmanı için sunulabilecek uygun bir örnek.
Avatarlar bağlantı kurmak için aracı olacak
Avatarlar ve e-ticaret oturumun bir diğer önemli başlığıydı. Amy Webb’in Teknoloji Trendleri Raporu’nu paylaştığı SXSW oturumunda olduğu gibi bu dijital karakterler sanal dünyadaki çeşitli kimliklerimizi temsil edecek. Bu karakterler gerçekçi de olabilir tamamen hayal ürünü de. Zuckerberg de benzer şekilde düşünüyor. Avatarlar sonsuz olasılığa sahip olduğu için insanlar kendilerini tek bir şekilde temsil etmek istemeyecek.
Sanal gerçeklik setini kafanıza takıp dijital evrene geçiş yaptığınız anda daha gerçekçi bir karakterinizi yansıtmak isterseniz (örneğin bir iş görüşmesi) buna uygun avatarınızı seçeceksiniz ya da herhangi bir oyunda gerçek dışı avatarlarınızla varlığınızı temsil edeceksiniz.
İnsanlar metaverse’te kendinin ne kadar temsil edildiğinin farkında varırsa bu etkileşime adapte olmaları da kolaylaşacak. Bu noktada sadece vücut tipi ya da ten rengi gibi çeşitlilikten bahsetmiyoruz. Mark Zuckerberg meteverse’te daha kapsayıcı olmanın önemine dikkat çekerek işitme cihazlarından tekerlekli sandalyelere kadar sistemin kapsayıcı olması için her ayrıntıyı düşündüklerini söylüyor.
NFT’ler Instagram’a geliyor
NFT’lerin popülerliği artıkça içerik oluşturucular, işletmeler ya da ünlü kişiler tarafından gelir elde etmenin bir yolu oluyor. Ticari ölçekte yeni sayılabilecek bu keşif insanların mülkiyet kavramını da değiştiriyor. Mark Zuckerberg’e göre farklı karakterlerdeki avatarların metaverse’teki giysileri ya da aksesuarları birer NFT olacak. Tabii bu sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için hala atılması gereken adımlar var ancak olası bir örnek vermek gerekirse Instagram içerisinde daha fazla gelir elde etmenin bir yolu olarak NFT’ler kullanılabilir. Bu noktada bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Meta CEO’su henüz net bir zaman söylemese de önümüzdeki süreç içerisinde Instagram’ın NFT’leri de kapsayacak bir içerik platformuna dönüşeceğini duyurdu.