Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hayatın Hızlı Temposuna Çizgi Çeken Soyut İllüstrasyonlar

Hayatın Hızlı Temposuna Çizgi Çeken Soyut İllüstrasyonlar

María Medem soyut tek sayfalık hikayelerinde, zihni rahatlatan ve gerçeği farklı yönleriyle gösteren kompozisyonlar sunuyor.

Çizerler etkileyici bir hikaye ya da espri peşindeyken diğer yandan da kendilerine özgü bir biçim geliştirmenin mücadelesini verir hep. Bazı çizerler hikayeleriyle akılda kalırken bazıları ise sıra dışı çizgi üslubuyla öne çıkar. İçerik ve biçimi aynı anda yükseltmek çok az çizerin başarabildiği bir şey. Bazı çizerler ise biçimi içeriğin kendisi olacak şekilde dönüştüren çok farklı bir rota izliyor. Evan M. Cohen’in felsefeyi çizgiyle buluşturan hikayelerinde bunun en etkileyici örneğini görmüştük. Çizgi hikayelerini yatay ve dikey etkileşimli karelere bölen çizer, eşine hiç rastlamadığımız soyut anlatılar yaratıyordu. Aynı rotada ilerleyen bir başka çizer keşfimiz ise María Medem.

 

María Medem gerçekliği yatay ve dikey eksende farklı yaklaşımlarla gösteriyor

María Medem’in soyut ve rahatlatıcı kompozisyonları, hızla akan hayatta izleyiciye nefes alabileceği bir dünya sunuyor. Öte yandan ilk bakışta anlaşılabilen değil izleyiciden konsantrasyon ve çaba bekleyen bir dünya bu. Muhteşem gün batımı tonlarında rüya gibi sahneler ve onların huzurlu karakterleri mutlaka yakalanmayı bekleyen ince mesajlar sunuyor.

Medem’in bazı hikayelerinde Evan M. Cohen’de olduğu gibi yatay ve dikey etkileşimli karelemeler görüyoruz. Ancak bu karelemeler çoğu zaman daha seyrek aralıklarla yerleştirilmiş, bazen hikayenin içinde bir noktaya zoom yapıyor. Böylece büyük karenin içindeki sahnenin öncesini ve sonrasını gösteriyor. Özellikle Echoes adlı kitabında bu kareleme yönteminden sıkça faydalanmış. Kitap tek sayfalık sessiz çizgi-hikayelerden oluşuyor. Medem, birkaç dikey hikayeyin birbirine bağlandığı yatay bir hikaye gibi tanımlıyor bu kitabı. Yatay ve dikey eksen aynı zamanda gerçeğe dair farklı yaklaşımları sembolize ediyor kendisi için. Dikey hikayeler gerçeği mümkün olan her şekilde değiştirirken, yatay olanlar gerçeğin nasıl olduğunu gösteriyor.

María Medem İspanyada yaşıyor ve Medium, New York Times, Wired, Gossamer, Anxy dergisi gibi çeşitli yayınlar için projeler yapıyor. Çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.