İç mekanların iki boyutlu görünümünü ve anlatabilmek için bazen iki boyutlu görseller ve fotoğraflar yeterli olmayabilir. Örneğin bir emlakçı, ev arayan insanlara üç boyutlu sanal bir tur sunabilirse çok daha rahat bir şekilde işini yapabilir. En çok da mimarların, iç mimarların, mühendislerin, dekorasyon ve ev yenileme hizmeti veren profesyonellerin işini kolaylaştırabilecek bir veri üç boyutlu görüntü. Yine sanal gerçeklik deneyimleriyle ilgili yaratıcı medya çalışmalarında ve arkeolojik alanların koruma çalışmalarında da 3B tarayıcılar kullanılmakta. Ancak sabit bir şekilde konumlandırılması gereken bu tür tarayıcılar pek de pratik sayılmaz. El tarayıcısı BLK2GO bu açıdan bu cihazlara göre fark yaratıyor.
BLK2GO ile mekanın içinde gezinerek veri toplamak
Leica Geosystems’den Matthias Weiser ve Hexagon’dan Dr. Burkhard Boeckem iş birliğiyle geliştirilen BLK2GO, kolay taşınabilir olmasıyla avantaj yaratıyor. Çünkü bu şekilde kullanıcının mekanı dip köşe görüntülemesine imkan tanıyor. Kullanıcının tek yapması gereken, elinde tarayıcıyla mekanın içinde gezinmek. Kullanıcı mekanda tur attığı sürece BLK2GO yakaladığı verileri gerçek zamanlı olarak işlemeye devam ediyor. Cihazın dezavantajı ise sabit tarayıcılara kıyasla düşük kalitede görüntü sunması.
Tasarım açısından bakıldığında BLK2GO birkaç soru işareti daha yaratıyor. Bunlardan ilki 771 gr olan ağırlığı. Leica, bir ortamın kaba bir şekilde taranmasının yaklaşık 10-20 saniye süreceğini, bu nedenle cihazı uzun süre taşımanızın gerekmediğini belirtmiş. Yine de tek elle bu ağırlığı taşımak çok da kolay sayılmaz. Tarayıcının gerçek zamanlı görüntü işleme sürecine yalnızca BLK2GO Live uygulamasından erişilebildiği için bu süreci takip etmek istediğinizde bir elinizde tarayıcı bir elinizde telefonla hareket etmeniz gerekiyor.
Görsel: Leica