Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kusama’nın Louis Vuitton Vitrinlerindeki Tekinsiz Robotu

Kusama’nın Louis Vuitton Vitrinlerindeki Tekinsiz Robotu

Yıllar sonra bir araya gelen Louis Vuitton ve Japon sanatçı Yayoi Kusama'nın iş birliği, moda devinin vitrininde çalışan Kusama robotuyla karışık duygular yaratıyor.

10 yıl aranın ardından geçtiğimiz yılın sonlarında yeniden bir araya gelen Louis Vuitton ve Japon sanatçı Yayoi Kusama iş birliği, son kampanya çalışması ile viral oldu. Tokyo’da açık hava reklam panolarını ele geçiren, Fransa’da dev heykeliyle Champs Elysées mağazasını kucaklayan ve yine Tokyo’da dev anamorfik üç boyutlu reklam çalışmasıyla tüm dünyaya ilan edilen ortaklık, New York’taki Louis Vuitton mağazasında ilgi çekici bir pazarlama stratejisine dönüştü.

En önemli mağazalarından biri olan Manhattan’da bulunan mağazasındaki dev yılbaşı ağacını Yayoi Kusama enstalasyonuyla değiştiren Louis Vuitton, vitrinini Kusama’nın robotuna emanet etti. Japon sanatçının fırça darbelerini ve mimiklerini taklit eden robot, hiper-gerçekçi görünüşüyle hayli ilgi çekerken bir yandan da tedirginlik uyandırdı.


Kusama’nın robotunun görenlerde tedirginlik yaratan tekinsiz duruşunun Freudyen bir açıklaması var. Freud’un bir makalesinden ilham alan Japon robot tasarımcısı Masahiro Mori’nin ortaya attığı Uncanny Valley (Tekinsiz Vadi) adlı teoriye göre insan davranışları sergileyen ve insana hayli benzeyen kopyalar, gerçek insanlarda hoş olmayan hisler uyandırarak tedirginlik yaratıyor. LV vitrininde çalışmalarını sürdüren Kusama robotu bu nedenle hem hayranlık hem de ürperti duyulmasına neden oluyor.

93 yaşındaki sanatçının sesli animatronik robotu 450’yi aşkın parçadan oluşan koleksiyonun lansmanına kadar 5th Avenue’de yer alan LV mağazası vitrinlerinde görülebilecek. Aralarında Bella Hadid, Gisele Bundchen, Anok Yai, Karlie Kloss, Natalia Vodianova ve Christy Turlington gibi modellerin yer aldığı Louis Vuitton x Yayoi Kusama 2023 kapsül koleksiyonunun son tanıtım filmini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Görseller: Instagram, Twitter, Youtube