Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kristal Elma: Yaşasın Bağzı Yetenekler!

Kristal Elma: Yaşasın Bağzı Yetenekler!

Reklam Filmi Yapımcıları Birliği Başkanı François Chilot ile başarılı prodüksiyon örneklerini izledik; nasıl fark yarattıklarını dinledik.

François Chilot TBWA’deki Pordüksiyon Yönetmenliği görevini bırakıp Les Producers’ı kuralı neredeyse 30 yıl olmuş. Reklam Filmi Yapımcıları Birliği Başkanı, aynı zamanda Young Directors Awards (YDA) kurucusu ve Cannes Lions’ta World Producers Summit’i organize ediyor.

Genç profesyonellerin işlerini hevesli ve akıl dolu bulan Chilot onları teşvik etmeyi amaç edinmiş. Aynı hedefle düzenlenen YDA’nın bu yılki tanıtım filmiyle başlayalım:

Gioacchino Petronicce yönetmenliğinde Moonwalks Film ile üretilen filmin yaratıcı ajansı BETC Paris. Film anlatım tekniğiyle, yönetmenliği en iyi şekilde özetlemiş: Yönetmenlik kameraya dokunmadan çok öncelerde, gözde başlar. Gerisi kolay diyor Chilot: Son 15 yıldaki teknolojik gelişimle artık çok büyük setlere ihtiyacınız yok, yeni profesyonel fotoğraf makineleriyle gayet iyi filmler çekebilirsiniz. İşin özü; ne üreteceğinize değil, ne izlemek istediğinize karar vermek.
Buna iyi bir örnek Andreas Roth’un yönettiği, Exorcist filminden yola çıkarak hazırlanan Dirt Devil filmi:

Sadece Vimeo’da 24 milyon izlenmeye ulaşan film 48 milyon dolarlık medya etkisi yakalamış. YDA 2011 “Filmschool” kategorisi birincisi.
Andreas Roth’un görüş açısını bir başka yaratıcı film yönetimiyle Fears’da görüyoruz. YDA 2013 “Broadcast” kategorisi birincisi.

Bu yılki YDA Animasyon kategorisi birincisiyse zanaatin en iyi yansımalarından biri. İsveç’te Andreas Öhman’ın sanatını konuşturduğu, General Electrics “China Ancient Invention” filmi:
Filmin yönetmenine göre: “İşin zor kısmı böyle bir animasyonun organik, gerçek görünebilmesiydi. Chilot da asıl farkın burada gizlendiğini söylüyor. CGI teknikleriyle bunu sağlayabilmesi ve aynı zamanda origami dilini hakkıyla kullanabilmesi Öhman’ın farkı.
Sonraki iş bir Rock’n’Roll manifestosu:

Yönetmeni Tom Schiagkamp. Chilot’a göre bu filmi güçlü kılan; kusursuz tezatlıklar. Şiddetli görüntülere karşı piyanonun sakinliği. Sahne ışıklarına karşı dış sesin karanlığı.

Sıradaki, bir reklam filmi değil. İstistnai kısa filmlerden. Shunpo.

Peki reklam değilse Chilot bu filmi neden listeye almış? Çünkü reklam olmadığı halde reklamın amacını en iyi şekilde, hem de konuşmadan özetliyor.

Filmde, iletişim dili olarak bir savunma sanatı olan Shunpo kullanılmış. “Hayal, gözün takip edebildiğinden daha hızlı hareket eder. ” Sıkıcı bir ofisin dışına taşan yöntem de, hayali yaşayan dansçı da mükemmel seçimler. (Evet o fantastik sonsuz yer; Tuz Gölü.) Bir yönetmenin yeteneği bundan ibarettir diyor Chilot; muhteşem yetenekleri saklandıkları yerden çekip alabilmek. Reklamcılığı en iyi özetleyen kısmına gelince: Bu film izleyiciyi yönetmenin hayaline çekiyor. Bir reklamın başarması gereken şey de bu; hiç hissettirmeden izleyiciyi hikayenin bir parçası yapabilmek.
Mesela Dove Real Beauty Sketches. Viral gibi viral.

Chilot iyi bir akış hazırlamış, zıtlıkları kullanmayı sevdiğini görebiliyoruz. Güldüren bir iş Brezilya’dan:Flying Horse.

Chilot özellikle vurguluyor; İçerik ve görüntülerdeki zıtlıklar daha çok güldürüyor. Ve tabii ki müzik. Bir film sesle birlikte filmdir. Filmin bütün kalitesini, sesleri ve müziği tamamen değiştirerek artırabilirsiniz. Ses ve müzik filmde 50/50 fark yaratıyor.

Frenki de farklı teknikleri sanata dahil eden etkileyici çalışmalardan.

Sandin Puce fikrin sahibi ve üretim aşamasında da yer alıyor. Küçük bir ekip olarak 2600 tane resim çizmişler bu film için. Chilot “50 kez izledim ve bir hata bulamadım, kusursuz, Johnny Walker markası bu işi kesinlikle satın almalı” diyor.
“Not giving in.” filmiyse YDA’da seyircilerin eş zamanlı oy verdiği filmler arasında en çok beğenilen olmuş.

François Chilot sinematografik görüntülerin hikayeyi bambaşka bir yere taşıdığını da gösteriyor böylece.
Dünyanın tüm yetenekli gözleri birbirini bulsun diye Chilot gençleri festivallere katılmaya çağırıyor ve konuşmasını şu notla bitiriyor:
Muhteşem bir fikre dayanmayan film, iyi film değildir. Fakat mükemmel şekilde uygulanmamış bir fikirden de iyi film çıkmaz.