Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kristal Elma: Anita Caras’tan Çok Ekranlı Hayatımız

Kristal Elma: Anita Caras’tan Çok Ekranlı Hayatımız

Microsoft Tüketici İçgörülerinden Sorumlu Direktörü Anita Caras Multi-Screen Davranışlarının Derinine İniyor Ve Pazarlamacılara Bu Tüketici Davranışlara Bağlı Tüyolar Veriyor

Pazarlamanın belki de en önemli kısmı olan feedback safhası, zaman içerisinde gelişerek üreticilere daha detaylı bilgiler getirmeye başladı. Festivalin 3. gününde gerçekleşen ve Microsoft’un Tüketici İçgörülerinden Sorumlu Direktör’ü Anita Caras’ın konuşmacı olarak bulunduğu oturumda, bu geribildirimlerin derlendiği ve tüketici davranışlarının çoklu ekran teknolojileri ile nasıl evrildiği üzerine bir sunuma tanık olduk.

Evet buraya kadar biraz sıkıcı göründüğünün farkındayım ancak şahsen 45 dakikanın nasıl geçtiğini anlamadım. Anita Caras (sanırım öğretmenlik geçmişinin de etkisiyle) çok iyi bir anlatıcı. Sunumda bahsi geçen çoklu bağımlılarıyla da kendimi yakın hissetmemin bunda bir etkisi olabilir tabii… 🙂
Öncelikle şu çoklu ekran (multi-screen) konusuna açıklık getirerek başlayalım. Mobil cihazların hayatımıza girmesiyle aynı anda birden çok ekran da hayatımıza girmiş oldu, televizyon izlerken bir yandan da Twitter’da gezinmemiz üreticilerin tabii ki dikkatini çekiyor ve içgörü araştırmalarına yöneliyorlar. Anita Caras bu ekran çokluğunun pazarlamada nasıl kullanılabileceğinden bahsederek sunumuna başlıyor.

Cep telefonlarını en kişisel aygıtlar olarak tanımlayan Anita, onları ev terliklerine benzetiyor. sonuçta ev terlikleriniz sürekli sizinledir ve onlarla samimi bir yakınlık kurarsınız ancak artık eskimiş gibi görünen masaüstü bilgisayarlar da Anita’ya göre ciddi işlerimizi hallettiğimiz bir cihaz. Bir sandalye çekip başına oturuyoruz sonuçta…
Pazarlamacıların bu teknolojik kargaşa da tutumlarının önemli bir yer tuttuğunu küçük bir örnekle açıklıyor; “mesela eşinizle güzel bir yemeğe çıktınız, hoş vakit geçiriyorsunuz ve bir anda ortamda çalgıcılar beliriyor, siz onları istemediğinizi söylüyorsunuz ancak onlar daha da yakınınıza geliyor ve sizi rahatsız ediyorlar, ancak aynı şekilde güzel bir yemektesiniz ve ortamda hoş bir müzik var onu duyuyorsunuz ancak sizi rahatsız etmiyor, bir an en sevdiğiniz şarkınız çalıyor ve siz o müzisyenleri masanıza davet ediyorsunuz. İşte pazarlamacıların yapması gereken o istenen müziği, o istenen zamanda çalmak. O zaman tüketiciler sizlerden rahatsız olamak yerine sizi yanlarında isteyeceklerdir.

İnsanların, cep telefonları varken neden tablet bilgisayarlara da ihtiyaç duyduğunu araştırdıklarında, beklentimi karşılamıyor şikayetleri ile sıkça karşılaştıklarını söylüyor. Maillerinin cep telefonlarından da kontrol edilebildiği bir teknolojideyiz ancak insanlar maillerini tabletlerinden kontrol etmek istiyorlar ve bunu onlara hatırlattığınızda bundan rahatsız oluyorlar diyen Anita, insanların 2 saat boyunca yalnızca tv izleyemediklerini dile getiriyor.

Peki insanların son derece kişisel bu bilgilerine nasıl ulaşıyorlar. Araştırmalarını yaparken insanların güncelerini okumuşlar ve günlük hayatlarında bu güncede yazdıklarının ne kadarını uyguladıklarını gözlemlemişler. Bunun sebebi ise insanlar bazen güncelere birebir yapmadıkları şeyleri de yazmaları ya da yaptıkları şeyleri farklı anlatmaları…

İnsanlarla konuştuk ve multi-screen sıkıntılarına ulaşmaya çalıştık diyen Anita, gerçek kişiler ile çekilmiş ve kişilerin multi-screen hikayelerini anlattıkları videolar izletiyor. Bu çalışmalar göstermiş ki yeni ürünler çıktıkça davranış kalıpları da değişiyor ve ürünle uyum sağlıyor. Sanki biraz bizler ürünlere uyum sağlıyoruz biraz da ürünler bizim davranışlarımıza göre şekilleniyor gibi, sanki ürünlerle davranış kalıplarımız ortak bir noktada buluşuyorlar gibi ancak bazı alışkanlıklar hiç değişmeyecek ve Anita başarılı olmanın yolunu o alışkanlıkların incelenmesine bağlıyor.

Araştırmalar sonucunda multi-screen kullanma yollarını 3 ana başlığa ayırmışlar. Bunlar;
İçerik Otlama
Örümcek Ağı
Kuantum

İçerik Otlama;
İçerik otlama seçeneğinde aradığınız içerik ortada yer alıyor ve o ortada dururken başka ekranlarda araştırmalarınıza devam ediyorsunuz. Yapılan araştırmalarda içerik otlama eyleminde bulunan kişilerin %47’si bunu alışkanlık haline getirdiği için yapıyor. %34’ü ise bunu yalnızca bundan keyif aldığı için…
Diğer nedenler ise aşağıda;

Bu nedenleri araştırmakla da kalmamışlar, dikkatin o an hangi ekranda olduğunu da raporlamışlar. Televizyon merkezli içerik otlama yaparken dikkatin %50’si televizyonda %39’u ise bilgisayarda…

Ek olarak cep telefonu ve tablet bilgisayarın oranları ise aşağıda;


Ve bu multi-screen davranışının tüketicilere hissettirdikleri;


(Kullanıcıların %67’si bunu kontrolü ellerinde tuttukları hissi uyandırdığı için yapıyor.)

Örümcek Ağı;
Bu multi-screen davranışı 2 alt başlık altında inceleniyor;
1- Araştırmacı Örümcek Ağı
2- Sosyal Örümcek Ağı

Araştırmacı örümcek ağı sırasında kullanıcılar bir film izlerken o filmin yönetmeni hakkında bilgileri araştırabiliyor, film hakkında detaylı incelemeler yapabiliyorlar.
Sosyal örümcek ağı ise özellikle canlı yayınlar sırasında artan bir davranış biçimi. İnsanlar televizyonda bir şeyler izlerken cep telefonlarından internete girip Twitter’da aynı yayını izleyen insanlar ile sohbet edebiliyorlar.

Peki çoğumuzun gerçekleştirdiği bu davranışın nedenleri neler? %42’lik bir çoğunluk bu soruyu başkalarıyla bağlantı kurmak olarak cevaplamış.
Diğer cevaplar ise aşağıda;

Sosyal örümcek ağı içerik otlama alışkanlığından farklı olarak daha çok eğlence amaçlı yapılıyor, kontrol bu davranış biçiminin nedenlerinde 2. sırada yer alıyor.
Diğer nedenler ise aşağıda;

Kuantum;
Bu davranış biçimini ise bir cihazda bir işe başlayıp başka bir cihazda bitirdiğimizde gerçekleştiriyoruz. Örnek vermek gerekirse; bir sinema filminin seanslarına cep telefonlarınızdan bakıp tablet bilgisayarınızdan bileti satın alıyorsunuzya da cep telefonlarınız ile fotoğraf çekip bilgisayarlarınız üzerinden bu fotoğraflarda düzeltmeler yapıyorsunuz.

Tabii ki kuantum isimli bu multi-screen davranış biçiminin de nedenleri araştırılmış. Kullanıcıların %36’sı kuantumu daha verimli bulduğu için gerçekleştiriyor.
Diğer nedenler ise aşağıda;

Peki bu davranış biçimi kullanıcılarda ne gibi bir duygu uyandırıyor? Kontrolü elinde tutma duygusu yine 1. sırada ancak bu davranış biçiminde takdir edilme ve güç hissiyatı da ön plana çıkıyor.

Bir çok ekranın aynı anda kullanımının temelinde eğlence yattığını ve insanların çoğunun meşgul görünmek istediğini belirten Anita, ekranlar arası bu yolculukta zaman zaman dikkatin dağıldığını ve pazarlamacıların bu dikkat dağınıklığı anını iyi değerlendirmeleri gerektiğinin önemini üstüne bastırarak vurguluyor.

Anita Caras’ın verdiği diğer öğütler ise;İçeriği tüm ekranlara entegre ve eş zamanlı tutmak önemli.Tüketicilerin temel bekentileri kesintiye uğramadan yerine getirilmeli.Tüketicileri davet etmek önemli ancak bu daveti yaparken eğlenceli içerikler kullanılmalı.İçerik daha zengin video ve medya içeriklerine dönüştürülmeli.

Okuduğunuz gibi aslında her birimiz birer multi-screen kullanıcılarıyız, yani en azından ben bilgisayarımda bu yazıyı yazarken, cep telefonumdan gelen mailleri kontrol edip, tabletimden oturumda çektiğim fotoğrafların hangilerinin yazıya uygun olduğuna baktım.
Umarım bu çılgınlıkta yalnız değilimdir 🙂