Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kristal Elma 30. Yıl Oturumların Küratörü Contagious [Röportaj]

Kristal Elma 30. Yıl Oturumların Küratörü Contagious [Röportaj]

30. yılını coşkuyla kutlamaya hazırlanan Kristal Elma Festivali bu yıl 11-12 Ekim'de bomontiada'da gerçekleşiyor ve festival kapsamında Contagious'la gerçekleştirdiğimiz röportaj bizleri daha da heyecanlandırıyor.

Kristal Elma Festivali, 30 yıllık geçmişiyle sektör içerisinde özel bir yere sahip. Türkiye’nin en önemli yaratıcılık ve pazarlama etkinliği olarak kabul gören Kristal Elma, bu yıla özel yeni kurgular tasarlıyor. “Aşkımızın Meyvesi” mottosuyla bu yıl yola çıkan festival 11-12 Ekim’de bomontiada’da gerçekleşecek. Bu yılın odağında oyun değiştiren pazarlama fikirleri, kampanyalar ve girişimler ele alınacak. Etkinliğin içerik küratörlüğü ise Londra merkezli reklam ve pazarlama dergisi Contagious tarafından yapılacak.

Londra, New York, Singapur ve Sao Paulo merkezli etkinlikler yapan Contagious, Kristal Elma oturumlarını 6 konu başlığı çevresinde topladı. Agile Long-Termism (Hız ve Esneklikle Uzun Vadeli Planlama)Automated Retail (Perakendede Otomasyon), Tackling Transparency (Şeffaflıkla Başa Çıkmanın Yolları)Computational Creativity (İşlemsel Yaratıcılık), Modern Masculinity (Erkeğin Yeni Tanımı), Catching Up With Culture (Kültürü Yakalamak) başlıklarıyla sektörün küresel dinamiklerine değinen ve içgörüler içeren oturumlar gerçekleşecek. Festivalin ilk günü, 11 Ekim’de Contagious oturumları gerçekleşecek. İkinci gün ise atölye çalışmaları, canlı müzik, ödül törenleri takip edecek.

Biz de festival kapsamında Contagious’la bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda festivale, sektöre ve onlara yönelik merak ettiğimiz soruları ekip keyifle cevapladı. Dilerseniz röportaja geçelim.

Aşkımızın Meyvesi Kristal Elma

Contagious nasıl kuruldu? 14 yıl içerisinde nasıl gelişti?

Contagious 2004 yılında, tam da pazarlama endüstrisinin dijitale etkisini gerçekleştirmeye başladığı dönemde kuruldu. Mobil giderek akıllanmaya başlıyordu, sosyal medya taşma noktasına yaklaşıyordu ve iletişim giderek daha interaktif bir hale bürünüyordu. Yeni medya bu süreçte yeni davranışlar yarattı ve kitle reklamverenlerden daha hızlı hareket ediyordu. Contagious da markaların yakın geleceği anlamalarına yardımcı olacak bir rehberlik sistemi olarak hareket etmek üzere kuruldu. Alternatif reklam fikirlerini keşfetmek, ortaya çıkan teknolojilerin etkisini değerlendirmek ve markalar için daha büyük bir amaç duygusu geliştirmek için oluşturuldu. 

Contagious, kurulduğundan beri pazarlama alanında neler yapıyor?

Her şeyden öte, yaratıcılık sektöründe, dünyanın her yerindeki müşterilerimiz ve üyelerimiz için önemli bir kaynak ve ortak olan bir şampiyon haline geldik. Kampanya oluşturmuyoruz ancak yaratıcı kişilerin, planlamacıların, marka yöneticilerinin, CMO’ların ve stratejistlerin, daha iyi performans gösteren daha güçlü işler oluşturmalarına yardımcı olacak içgörü, analiz ve ilham için bize dönmelerini sağlamak için çok çalışıyoruz.

Reklamverenler ve yaratıcı alanlarda çalışan insanlar için pazarlama inovasyonlarının anlamı nedir?

İlgili olup gelecekte de oyuna devam etmek için olabilecek her şeyin iş odaklı bir keşfi olduğunu düşünüyoruz. Teknoloji ve pazarlama inovasyonu, tüketici davranışındaki değişimlerle çarpıştığında daha da ilginç hale geliyor. Bu olduğunda sonuç genellikle markaların ve işletmelerin iyileştirilmesi için yeni bir fırsata dönüşüyor.

Contagious dünyada hangi kurum ve markalarla çalışmalar yaptı?

İnanılmaz derecede geniş bir müşteri yelpazesi ve inanılmaz derecede çeşitli projelerle çalışıyoruz. Liste Heineken, Mondelēz ve Unilever gibi büyük uluslararası oyunculardan Google ve Xbox da dahil olmak üzere yine teknolojik markalara doğru uzuyor. Birçok kategoriden Disney, Nike, LVMH, Spotify, BBC Worldwide, Sony Music, Bel ve daha birçokları gibi markalar uzuyor ve gidiyor. Ve tabii ki, aynı zamanda, bağımsız ajansların yanı sıra, bir dizi büyük ajans ağını da içeriyor skalamız. Bütün bu müşterilerinin ortak yönleriyse öğrenmeye ve kendilerini daha yaratıcı olmaya itmeye çalışmak. Niye peki? Çünkü yaratıcı pazarlama ve reklamcılığın markalar için daha iyi sonuçlar verdiğini biliyorlar.

Contagious I/O’nun pazarlama dünyasına nasıl bir katkısı var? Teknoloji alanındaki yenilikler pazarlamayı nasıl etkiliyor?

Contagious, üç ayda bir ve hala yayınladığımız bir dergi olarak yayın hayatına başlamıştı. Ancak şimdi şirketin ana motoru, çevrimiçi içgörü ve istihbarat platformumuz olan Contagious I/O. Bu, dünyanın en yenilikçi, orijinal pazarlamasının hazinesi, Londra’daki harika editoryal ekibimiz tarafından analiz edilip açıklanıyor. Üyelerimiz, bunu, kendi pazarlama zorluklarına uyguladıkları düşünceyi bağlamak ve genişletmek için kullanıyorlar ve kendi ekibimiz de, müşterilerimiz için, üzerinde çalıştığımız danışmanlık projelerini bilgilendirmek için yoğun bir şekilde yine Contagious I/O’yu kullanıyor. Ayrıca, sektördeki gelişmekte olan trendleri izlememize ve kendi etkinliklerimiz için içerik ve temaları planlamamıza da yardımcı oluyor – ve tabii ki de Kristal Elma için! Sahip olmak istediğimiz etki oldukça basit: üyelerimize rekabet avantajı sağlamak ve sonuç olarak daha başarılı olmalarını istiyoruz.

Tüketim şekli değiştikçe platformlar da değişiyor. Markaların bu konudaki tutumu ne olmalı?

Buna karşı savaşmamalısınız, bunun birlikte çalışmalısınız. Kitlenizle kilit adımda uyum sağlamaya istekli olmalısınız ve yeni bir platform oluşturuyorlarsa, o alanda onlarla nasıl bağlantı kurduğunuzun anlamını keşfetmeye başlamalısınız. Her şeyden çok, markalar günümüzde kitlelerinin davranışlarını anlamak ve uyum sağlamak için kendilerini zorlamak zorunda.

Yapay zekanın gelişimi sizce marka yaratım süreçlerine nasıl bir etkide bulunacak?

Bu bizim sunumlarımızdan birinde, İşlemsel Yaratıcılık’ta keşfedeceğimiz bir şey. Bakacağımız iki temel alan var: Birincisi, yapay zekanın yaratıcılığın değerlendirilmesinde oynayacağı rol; ikincisi ise yaratıcılığın üretilmesinde oynayacağı rol. Daha fazlasını öğrenmek isterseniz, oturuma gelmeniz gerekecek!

Toplumsal cinsiyet sorunları sürekli değişiyor. Bu sorunun markaların tüketiciyle konuşmasını nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?

Toplumsal cinsiyet tartışmasında sadece tek anlamlı bir yol olduğunu düşünüyoruz. Bu da medyanın ve pazarlama alanımızın tümünde toplumun tam spektrumunun daha dürüst, doğru temsil edilmesine yönelik. Stereotipler tembeldir. Sadece rezonans etmiyorlar. İnsanlarla konuşun – onlara ekranda ve yazılı olarak gösterin – gerçekte oldukları gibi.

Kristal Elma kapsamında Türkiye’de gerçekleştireceğiniz sunumlara katılmayı düşünen kişiler için bir sözünüz var mı?

Evet. Contagious’u Türkiye’ye getirdiğimiz için çok heyecanlıyız ve bizi davet eden Kristal Elma’daki arkadaşlarımıza çok müteşekkiriz. Gelmeyi düşünen herkes eğitici, eğlenceli, kışkırtıcı, uyarıcı ve ilham alacağı sunumlara hazır olsunlar. Muhtemelen bu saydıklarımızın hepsi aynı zamanda olacak. Ekim’de görüşürüz!

Görsel: Contagious