Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kristal Elma: Adrian Botan Ulusal Bir Marka ile Global Arena’da Fark Yaratıyor

Kristal Elma: Adrian Botan Ulusal Bir Marka ile Global Arena’da Fark Yaratıyor

McCann Erickson Avrupa Kreatif Başkanı Adrian Botan Kristal Elma'da fikirlerin sınır tanımayacağını anlattı!

Oturumun sonunda, “bu oturumun ismi ne olsun?” diye sorulsaydı sanırım bütün katılımcılar aynı cevabı verirdi; Subversive Spirit. Making Difference With a National Brand on Global Scene!
Adrian Botan, bol görsel destekle hazırlanmış şık sunumu ile bizlere, lokal bir markanın global arenada fark yaratmasının bir tesadüf olmadığını anlattı. Romanya’da, yaratıcı birçok kampanyada imzası bulunan Adrian Botan, özellikle ROM markası ile ön plana çıkıyor.

Romanyalı çikolata markası ROM yılda 1 adet kampanya düzenlerken Snickers’ın her ay kampanya düzenlediğine değinen Botan, böyle bir ortamda ROM’un 1 seferde çok daha ses getirecek bir kampanyaya imza atması gerektiğini belirtiyor. Ve bunu başardığını da bizlere sunduğu ROM kampanyaları ile gösteriyor.

Milliyetçi duygular hususunda göze bat!

The American ROM kampanyası ile ROM çikolataları Amerikan bayrağı deseni ile ambalajlanıp yeniden lansmanı yapılmıştı ve bu da oldukça tepki çekmiş hatta tüketiciler ROM’u geri istiyoruz sloganları atmıştı. Kısacası Adrian Botan, Romanya halkının milli duygularını biraz kızıştırmış ve belki de daha önce farkında olmadıkları ROM’u benimseyip, sahip çıkmalarını sağladı. Politik etkileri ve yerel bakış açısını iyi yakalayarak gündemde kalan bu iş ile 300.000 Euro’luk bir medya etkisi yakaladıklarını anlatan Botan, aynı başlık altında incelenebilecek diğer bir kampanya ile karşımıza çıktı; Romanians are

Bu kampanyanın çıkış noktası google aramaları. Bunun bir “occupy the internet” işi olduğunu anlatan Botan, kampanya süresince 664.000’den fazla arama yapıldığını da iletiyor. Kampanya ile 2.5 milyon kişiye ulaşılmasının yanında, kullanıcıları da kampanyaya dahil ederek hikayeyi deneyimlemelerini, yaşamalarını sağladıklarını anlatıyor.



Innovation vs Creativity

Tabii ki Adrian Botan yalnızca ROM için çalışmıyor, onun etkisi, tarzı olan bir yönetmenin filmlerini izlediğimizde evet bu o yönetmenin filmi dememiz gibi, evet bu Adrian Botan’ın kampanyası dedirtecek başka markalara düzenlenen kampanyalar üzerinde de belli oluyor.

Örneğin “KFC – Every Bite is Uniq” kampanyasında, bir ısırık üzerinden KFC gibi bir marka için kampanya yaratıldığını görüyoruz. KFC’nin bu uygulamasıApp Store’da 4. sıraya yükseliyor.Teknolojinin yaratıcılığa, yaratıcı fikirlerin uygulanması için tanıdığı imkanlara değinen Botan, aynı zamanda Rupert Murdoch’tan bir alıntı yaparak Teknoloji kullanımının sanılanın aksine, halkın lehine olduğunu vurguluyor; Teknoloji, gücü medya elitlerinin, editörlerin, yayıncıların, kurulu düzenin elinden alıyor. Artık kontrol halkın elinde!”

Oturum Adrian Botan’ın “akıcı aksanı” ve aynı görsel yoğunluk ile devam ederken sırada bir başka inovatif kampanya sunumu vardı; “Vodafone – Digital Public Library“Bu sunumda Metro istasyonlarına, otobüs duraklarına, kafelere v.s. bir çok uygulama alanına yapıştırılan QR kodlu duvar kağıtları ile her yer bir şehir kütüphanesine dönüştürülebiliyordu. Bu kampanyanın okullara, evlerin duvar kağıtlarına girecek kadar büyümesi ve tüm bunların planlı bir şekilde işleyişinin zorluğu göz korkutsa da Botan bize, yaratıcı bir kampanya ile teknolojiyi peşimizden sürükleyebileceğimizi gösteriyordu.
Sırada yine bir başka ROM kampanyası ile sunum devam ediyor; “ROM – Bucharest Not Budapest” Bu kampanya da diğer Adrian Botan kampanyaları gibi küçük bir çıkış noktası yakalayıp ülke çapında dev bir kampanyaya dönüşüyor. Kendisini ziyarete gelen bir arkadaşının verdiği fikrin de yardımı ile başlayan kampanya diğer ROM kampanyaları gibi büyük ses getirmiş.
(Bu arada festivalin, ROM – Bucharest Not Budapest kampanyasını görmezden gelircesine Bükreşli Adrian Botan’ı Budapeşteli yapması da ilginç bir ayrıntıydı 🙂 )

Küçük bir çıkış noktası yakalayıp büyüyen diğer Adrian Botan kampanyaları da oturumda sırayla yerini aldı. Coca Cola kişisel konser örneğinin yalnızca bir banner fikri üzerinden büyüdüğünü anlatan Botan’ın sunumunda son olarak yer verdiği #LetsEatTogether kampanyası da Romanya’da yaşayanların evde tv başında tek başına yemek yeme alışkanlıklarını aşarak onları beraberlikduygusuna davet etme fikrinden çıkıyor.
Kampanya’da TV’de yayınladıkları tweetler ve twitterfenomenlerini kullanılarak kampanyanın etkisininin genişlediğini anlatan Botan yine teknolojinin vermiş olduğu imkanlara teşekkür ediyor.