Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
AR, VR ve MR Teknolojilerinin Yaygınlaşması [Kristal Elma 2017]

AR, VR ve MR Teknolojilerinin Yaygınlaşması [Kristal Elma 2017]

Kristal Elma Festivali'nin ikinci gününde sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojilerinin ne olduğu ve nereye gittiği konuşuldu.

Intel Türkiye Genel Müdürü Yalım EriştirenKristal Elma Festivali‘nin ikinci gününde yaptığı sunumda bize sanal gerçekliğin (VR) sadece sanat ya da teknoloji özelinde değil, perakende ve sağlık gibi alanlardaki kullanımlarını da anlattı. Intel’in tüm teknoloji için çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Eriştiren, gelişmenin ne kadar bütün olduğunu anlattı.

VR Sadece Sanatta Kullanılmıyor, Artık Her Alanda

Artık birçok beyin cerrahı ameliyatlarında VR teknolojisinden yararlanıyor. MRI görüntülerinden faydalanarak beyni modelleyen SNAP (Surgical Navigation Advanced Platform) sayesinde beyin kanserinin vücuttan temizlenme oranını artırmışlar. VR ile beyne artık sadece dışarıdan bakılmıyor, içeriden de bakılabiliyor.

Daha önce Google ile Dot of Light projesinde çalışan, SXSW 2017’de VR filmi Fistful of Stars’ın prömiyeri olan Eliza McNitt‘in yaptığı “Pale Blue Dot”, Voyager 1 tarafından 1990’da çekilen fotoğrafın esin kaynağı olduğu, 5 bölümlük sanal bir araştırma dizisinin ilk bölümü. VR deneyimi, gezegenimizin kırılganlığını da gösterirken, güneş sistemimizin içerisinden bize bakıyor. Filmin sponsoru olan Intel, ayrıca VR’ın bir hikaye anlatma biçimi olarak yaygınlaşmasını da destekliyor. Henüz bu filmin bir tanıtım videosu yok ve Pale Blue Dot 2018 sonbaharda prömiyer yapacak diye açıklandı.

Intel ve Winslow Porter & Mileca Zec ortaklığındaki “Tree” filminde izleyiciler VR ile yağmur ormanlarında ağaç olmayı deneyimliyor. İzleyicilerin kolları ağaç dallarına dönüşüyor ve bir tohumun ağaca dönüştüğü sürecini yaşıyorlar. Bir yanda da bu hayatı gözlemleyerek yağmur ormanlarındaki ağaçların hayatına bakıyorlar. “Tree” ayrıca, prömiyerini yapacağı Sundance Film Festivali New Frontier ve Tribeca Film Festivali Immersive 2017’de seçilen filmler arasında.

E-sporun VR için büyük bir market olduğunu, oyunların spora dönüşmesinin önemli olduğunu söyleyen Eriştiren, yeni tanıttıları TrueVR teknolojiden de bahsetti. Canlı yayınları Intel 360 ile sanal gerçekliğe taşımasıyla evdeki koltuğu konser alanına götüren TrueVR, ilk kez 2018 kış olimpiyatlarında büyük ölçekli canlı yayın yapacak. TrueVR ile canlı yayının içerisine girecek ve oradaki istediğiniz bir açıdan yayını izleyebileceksiniz. 

Ayrıca şimdiye kadar içerisinde bulundukları tüm teknolojik yenilikleri de 2018 Kış Olimpiyatlarında göstereceklerini ve 2018 Kış Olimpiyatları’nın Mixed Reality olarak deneyimleneceğini söyledi. Mixed Reality yani hibrit gerçeklik, Microsoft’un bu alan içerisinde şimdiye kadar geliştirdiği her şeyi size birlikte sunuyor. 

Görsel: Bigumigu