Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Arkadaş mı Chatbot mu? [Kristal Elma 2017]

Arkadaş mı Chatbot mu? [Kristal Elma 2017]

R/GA London’ın deneyim tasarımı departmanı yaratıcı yöneticisi Jen Heazlewood Kristal Elma Festivali’nin ilk gününde mesajlaşma botlarını ve yapılan çalışmaları anlattı.

İnsanlar artık bir ürünü sadece fiziksel faydası için almıyor. Nasıl ki modayla birlikte giyinmek sadece üşümek için olan bir amaçtan çıktı, teknolojiyle de satın alım sadece faydadan çıktı ve bir deneyime dönüştü. Artık sadece dişlerimizi çürümekten korusun diye bir diş macunu almıyoruz; bizimle iletişim kuran, bize bir deneyim yaşatan markayı satın alıyoruz.

Chatbotları da bu konuda yenilikçi bir reklam mecrası. Olabildiğince soruya yanıt veren botlar sizinle sanki bir insanmış gibi konuşabiliyor. Sizinle ilgilenen, sizin sorunlarınızı dinleyen botlar böylece marka ile tüketici arasındaki mesafeyi de kapatıyor. Dünya’da sadece Messenger ve WhatsApp uygulamaları üzerinden günde 60 milyar mesaj atıldığı gerçeğiyle tüketiciyle bir sohbet kurmak zaten onlara ulaşmanın en doğru seçimi diyebiliriz.

R/GA London deneyim tasarımı departmanı yaratıcı yöneticisi Jen Heazlewood da Kristal Elma Festivali‘ndeki konuşmasında bu konunun önemine değiniyor. “Bir insanla sohbet etmek için doğru deneyimi tasarlamalısınız” diyen Heazlewood; kişilik, doğru araçlar ve konuşma metinlerinden bir konuşma botunun değişmezleri olarak bahsediyor.

Little Brush Big Brush

R/GA London’da yaptıkları iki iş ise bu konuya güzel örnekler. Signal için yaptıkları Little Brush Big Brush işinde çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için her gece uykudan önce Facebook Messenger üzerinden aynı saatte onlarla etkileşime geçmişler. Ebeveynler ve çocuklar için birlikte oynayabilecekleri oyunlar tasarlayıp, onlara dünyadan hikayeler anlatmışlar.

Ask For a Raise

R/GA London’ın The Muse için yaptıkları “Ask for a Raise” işinde ise kadınların işyerlerinde erkeklerle eşit işler yapmasına rağmen hala az çalışıyor izleniminin olmasına değiniyorlar. Yaptıkları çalışma sonrasındaysa kadınların %25 oranında daha fazla para kazanma ihtimali olduğu ortaya çıkıyor.

Buna dayanarak, kampanyada dünyanın en sert kadın liderlerinden ve eşit ücret savunucusu Cindy Gallop’u, kadınların pazarlık becerilerini geliştirmelerine, davalarını arttırmalarına ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olan bir chatbotu haline getiriyorlar. chatbotu Gallop, sizin maaşınızı dünya ile kıyaslıyor ve sizi bu konuda bilinçlendiriyor.

Görsel: R/GA London