Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kristal Elma’da Reklamcılık Devlerinin Gözünden Dünya

Kristal Elma’da Reklamcılık Devlerinin Gözünden Dünya

Kristal Elma 25. yılında bir yaratıcılık festivaline dönüşürken konuşmacı listesinden reklamcılık duayenlerini tek tek irdelemesek olmazdı.

Kristal Elma Yaratıcılık Festivali bu yıl 25-28 Eylül tarihleri arasında yalnızca reklam dünyasından değil yaratıcı tüm sektörlerden gerçekten en dev isimleri İstanbul’da ağırlayıp dünyanın nereye gittiğini birinci ağızdan duymamızı sağlayacak. Bu gerçekten heyecan verici, belli ki 25.’sine şahit olacağımız Kristal Elma yalnızca bir ödül töreni değil herkesin takip edeceği bir yaratıcılık festivali olarak her yıl daha fazla insanın ajandasında çok öncelerden yerini alacak.

Eylül’de dünyanın en büyük markalarının pazarlama direktörlerinden kendi vizyonlarını dinleyeceğiz. Ama ne olursa olsun Kristal Elma eminim çoğunuzun kalbinde bir reklamcılık zirvesi olarak yatıyor. O yüzden bu haber bu yıl festlvaide konuşmacı olacak reklamcı duayenlere ayrılmış ve ithaf edilmiştir.
Eric Quennoy
Wieden + Kennedy Amsterdam Yaratıcı Yönetmeni
Şimdi ismiyle aradığınızda tüm en dev Hieneken işlerinin yaratıcı yönetmeni, görmüş olduğunuz çoğu Coca-Cola işlerinin yine yaratıcı yönetmeni olarak karşınıza çıkacaktır, Bigu’da da onlarca işine on dakikada ulaşabilirim. Nike için imza atmış olduğu sayısız iş de var tabii, W+ K deyince akla gelen. Quennoy Monash Üniversitesi Pazarlama mezunu bir Melbornlu. Kariyerine Y&R Mattingly’de yazar olarak başlıyor ardından New York’a taşınıyor. Sayısız ödülün ardından Wieden + Kennedy Amsterdam’a yani bir nevi rüya alemine Nike ve Electronic Arts’ın kreatif direkörü olarak koltuğa oturuyor. Önceki ödülleri Heineken’den, daha yakın tarihtekiler Nike Women kampanyasından geliyor.
Nike – Write the Future onun. Heineken’in neredeyse aklınıza gelen tüm işleri onun. Coca-Cola Mutluluk Fabrikası onun. Dinlemek için sabırsızlanıyorum. En son işi:
https://www.youtube.com/watch?v=PenROORvLyw

Sonal Dabral
DDB Worldwide Yaratıcı Konsey Asbaşkanı
Geçtiğimiz yılın başından beri DDB Mudra Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Yaratıcı Başkan olarak görev yapıyor. Hindistan’da National Institute of Design’da eğitim almış ve kariyeri boyunca Bates 141 Asya Pasifik, Ogilvy & Mather Singapur, Lintas Yeni Delhi, Mudra Yeni Delhi ve Oglivy India Mumbai’de üst düzey yönetici olarak çalışmış. 20 yıldan uzun süredir çalışmadığı marka yok o nedenle yazmıyorum ama bu işlerle Cannes Lions başta olmak üzere en prestijli ödüllerin sahibi olmuş.
The Hinglish Project geçtiğimiz yıl Cannes Lions’ta bir altın bir bronz’un sahibi olan Dabral işi:



Maurice Lévy
Publicis Groupe Başkanı ve CEO’su
Levy tam 26 senedir Publicis Groupe’un CEO’su. Dünyanın en büyük 3. reklam ve iletişim global şirketi Publicis Groupe bünyesine Saatchi&Saatchi, Leo Burnett, LBi, Razorfish, Digitas ve Bartle Bogle Hegarty, Starcom MediaVest Group ve ZenithOptimedia’yı katan isim. Daha önce Fransa Hükümeti, Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Forumu, Avrupa Komisyonu ile birçok sağlık ve sanat kuruluşunda da çalışan Levy’nin böyle bir altyapıdan reklamcılık sektörüne geçip böylesine kalıcı ve başarılı olabilmenin hikayesini dinlemek istemez mi insan? Levy 2009 üzerine 2010’da da Avrupa’nın En İyi CEO’su seçildi.
Adrian Botan
McCann Erickson Avrupa Kreatif Başkanı
Cannes Lions’ta Titantum Aslan ödülünü ilk mez bir Doğu Avrupa ülkesine getiren reklamcı. Romanya’daki ROM çikolatalarının pazarlama kampanyalarını Bigu’da da uzun uzun anlattık. İşte American Takeover kampanyasını hazırlayıp Cannes’da 2 Grand Prix 2 Titanyum ödülünü bu işe kazandıran Botan’dır.
Budapeşte’de mimarlık ve tasarım eğitimi alıp reklamcılık ikisini de içerdiği için bu yolu seçen Boran tasarımcı olarak mesleğe giriyor ve McCann Erickson’a bundan 15 yıl önce katılıyor. New York Festival, Cannes, Epica, Eurobest ödülleri var, hem de 150 tane. Ajansını Romanya ulusal ve bölge yarışmalarında 6 sefer yılın ajansı olarak seçilme noktasına getiriyor, 2007 yılında Gunn Report’a göre Dünyanın en iyi 50 Kreatif Direktörü listesine giriyor.
Efsane ROM işlerinden:

Tor Myhren
Grey New York Başkan ve Kreatif Direktörü
Grey’in en önemli ofisi New York ofisinin büyüklüğünü ve çalışan sayısını 5 senede 2’ye katlıyor Myhren. Ve doğal olarak Fast Company bu yükselişi görerek ajansı Dünyanın En İnovatif 50 Şirketi listesine alıyor.
Future dergisinin meşhur 40 Under 40 listesinde de yerini kapan reklamcı 2010’da da En Yaratıcı 50 İnsan listesine girdi li bu listede Lady Gaga da var. Gazetecilikle yola çıkan Myhren uzun metrajlı belgeselleriyle ödüller de kazanmış reklamcılıktan önce.
Bu seriyi birkaç ay öncesinden hatırlarsınız. Myhren imzalı:
Alexandre Peralta
Peralta Sao Paulo CEO’su
‘Start in Advertising with an Idea’ ve ‘Ideas that Spread’ isimli iki kitap yazmış olan Peralta’nın amacı reklamcı olmanın hayalini kuran öğrencilere deneyim ve ipuçlarını anlatmak, onlara önerilerde bulunmak. Brezilya’nın en büyük bağımsız reklam ajanslarından Peralta Sao Paulo’nun kurucusu. Brezilya’nın en başarılı 100 ajansı arasına giren Peralta yapılan anketlerde müşteri gözünde en değerli ajans olarak çıkıyor.
Şimdiye dek Cannes Lions, Clio Awards, D&AD, Londra Festivali ve New York Festivali’nde ödüller kazanan reklamcı 2009’da Cannes’da jüri, 2011’de konuşmacı olarak bulundu.
Michael Wall
Lowe & Partners Global CEO’su
DMB&B, Lowe ve TBWA’in İngiltere operasyonlarında yönetici pozisyonlarında çalıştıktan sonra Fallon Uluslarası Başkanı oldu. 2008’de BBDO Lisbon CEO’su olduğu dönemde ajan Yılın Ajansı seçildi. 3 yıldır Lowe’un Global CEO’su.


James Barty
King James Group CEO’su
Hem ajans hem marka havası soluyan Barty’nin kariyer hikayesi yoğun. Junior müşteri temsilcisi olarak Ogilvy&Mather’da sektöre adımını atan reklamcıGilbeys Distillers and Vintners’a Reklam Direktörüi ardından da Yeni Ürün Direktörü oluyor. Ogivly’ye Cape ofislerinin Müşteri Temsilcisi Direktörü olarak geri dönmesinden sonra da ortağı ile King James’i kuruyor. Bu ajansla Güney Afrika’nın en gözde ajanslarından birinin sahibi oluyor.
Güney Afrika’nın En Başarılı 15 Reklamcısı, Yılın Ajans Yöneticisi, Güney Afrika’nın En Takdir Edilen Ajans Başkanı gibi özel ödüller 2000’li yıllarda birçok oteritece üzerine yağıyor.


Mercedes Erra
Havas Worldwide Başkanı
Hem Havas’ın başkanı hem de Fransız reklam ajansı BETC’nin kurucusu Erra ajansını 15 yılda Fransa’nın en büyük ajansı haline getirdi. Ajans aynı zamanda dünyanın en yaratıcı ikinci reklam ajansı. Markalar hakkında sonsuz deneyime sahip reklamcı en büyük marlara senelerce katkıda bulunmanın yanısıraNICEF, Human Rights Watch, the Elle Foundation, Force Femmes ve Women’s Forum for the Economy and Society gibi sosyal kuruluşlara da senelerdir destek veriyor.
Mark Bernath
Wieden + Kennedy Amsterdam Yaratıcı Yönetmeni
Los Angeles’ta yaşadığı dönemde reklamcılığaTBWAChiat Day, Deutsch, Wongdoody gibi ajanslarda başlayıp sırayla devam eden Bernath New York’a ardından da Amsterdam’a taşındı. New York Publicis’te Canes’da Fujifilm filmiyle ödül alan kampanyada çalıştı ve Foster Bira’nın lansmanını yönetip One Show-Golden Pencil ödülünü aldı. Wieden + Kennedy Amsterdam’da Elektronik Sanatlar Kreatif Direktörü olarak işe başlayan reklamcı FIFA Street 3 projesiyle 25 milyondan fazla kez izlenen viral videoya imza attı.
Nike’ın Global Kreatif Direktörü oldu ve Here I am ile Write the Future kampanyalarında çalıştı, çok sayıda ödül aldı. Kreatif direktörlüğe atanmasının ardıdan Heineken – The Entrance kampanyasıyla Epica’da Grand Prix, The Legendary of the Date kampanyasıyla Eurobest’te yine Grand Prix aldı. 2 kampanya da Cannes’da 6 aslan kazandı. Anlayacağınız Heineken’in tüm dahiyane işleri Quennoy ile onun başının altından çıkıyor. Bir tanesi: