Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Komşuların Kendi Penceresinden İzlediği Sokak Sinemaları

Komşuların Kendi Penceresinden İzlediği Sokak Sinemaları

Berlin'de uygulanan Window Flicks projesi, güvenli bir mesafeden ücretsiz film izleme imkanı sunarken bağımsız sinema salonlarına da destek sağlıyor.

Salgın yaşamlarımızı kökünden değiştirirken sinema, tiyatro, konser, sergi gibi kültür ve sanat etkinliklerine de büyük bir darbe vurdu. Şimdi ise normale dönüş sürecinden ve farklı sosyalleşme biçimlerinden bahsediliyor. Normale dönüş için 700 tiyatro koltuğundan 500’ünü söken Berliner Ensemble bu anlamda dikkat çekici bir örnekti. Yine Almanya’da uygulanan Window Flicks projesi ise güvenli etkinlik biçimleri ve bunun için doğacak girişimler hakkında güçlü öngörüler sunuyor.

Window Flicks gösterimleri sessiz ve altyazılı

Window Flicks karantinada yakın komşuların uzaktan ama beraberce sinema keyfi yaşaması için hizmet veren bir sosyal girişim olarak Şubat ayında doğmuş. Filmler herkesin penceresinden ya da balkonundan görebileceği bir duvara yansıtılıyor. Şimdilik Berlin sakinlerine hizmet veren girişim, en az 20 komşunun talebi ve yansıtma için uygun bir duvarın olması şartıyla başvuruyu kabul edebiliyor.

Şartlar ve talep sayısı uygunsa projektör ve diğer ekipmanlar, tek bir ünite halinde en uygun (duvarın tam karşısında olan) konutun içine yerleştiriliyor. Organizatörler gösterimleri ücretsiz olarak sunuyor. Hatta ücretsiz patlamış mısır da tedarik ediyorlar. Ancak izleyicileri Alman bağımsız sinema salonlarını desteklemeye yönelik bağışlar yapmaya teşvik ediyorlar.

Filmler arthouse sinema grubu Yorck tarafından sağlanıyor. Loving Vincent, Goodbye Lenin ve The Artist gibi filmler gösteriliyor. Filmler, altyazılı ve sessiz olarak gösteriliyor. Bu sayede mahallenin geri kalan kısmı gürültü kirliliğine maruz kalmıyor. Resmi izin istenmemesine rağmen, şimdiye kadar herhangi bir şikayet de olmamış.

Window Flicks Window Flicks Window Flicks

Görsel: Window Flicks


Bigumigu Yazarı
| GENEL