Koma çok bilinmezli bir denklem, hastaların uyanıp uyanmayacağı, o sırada ne hissettikleri hep bir soru işareti. Ancak, konu ile ilgili yapılan çalışmalar; sevdiklerinin seslerini duymanın komadaki hastaların bilinçlerini kazanmasına yardımcı olabildiğini söylüyor. Uzun yıllar süren komalardan uyanıp o süreçte tüm konuşmaları duyduğunu belirten hastalar da var. Dolayısıyla, bu durumdaki hastalarla konuşmak, bazen tek taraflı bir şey olduğu duygusunu uyandırsa da asla beyhude bir çaba değil. Ancak özellikle de çok uzun süreli komalarda, günlük hayat ve hastane kuralları bunu biraz zorlaştırıyor; her gün hastaneye gitmek imkansız hale gelebiliyor, bir kişi gitse diğerleri gidemeyebiliyor.
Panasonic ve Grey Ecuador bu duruma yardımcı olabilecek bir çözümle geliyor: “Talk to Me” Talk to Me, Panasonic’in standart stereo Bluetooth hoparlörlerinden. Hasta yatağının iki yanına yerleştiriliyor. Ancak standart hoparlörlerden en önemli farkı bu değil; içerisine yerleştirilen GSM çipi. Bu çip sayesinde, her hastanın kendine özel bir telefon numarası olabiliyor. Böylece aileler hastayı diledikleri gibi, diledikleri zaman ve sıklıkta arayıp, seslerini duyurabiliyor, onunla sohbet edebiliyor, hastaneye gelemeyen yakınlar da konuşma fırsatı bulabiliyor, günlerini ve hayatlarını anlatabiliyor.
Hoparlörün bence bir faydası da, çok sevdikleri yakınlarını o şekilde görmeye dayanamayan aile üyeleri veya bunun travmasını yaşayabilecek küçük çocuklar için de paylaşma fırsatı vermesi. Bunun ötesinde, olayı soğuk hastane ortamından çıkararak sıradan bir telefon konuşması havasına büründürmesi de bence konuşmaların ağırlığını hafifletip normalleştirebilir. Konuşmaların daha sık yapılabilmesi ve rutine oturtulabilmesi de paylaşımların artmasını sağlayabilir. Bugün okulda şu oldu, iş yerinde bilmem kime kızdım gibi günlük dedikodu ve haberler, aile içi espriler, küçük sevgi sözcükleri de kendine yer bulabilir. Bu sadece hastaya değil; hasta yakınlarına iyi gelir mutlaka zira özledikleri yakınlarını yine aralarında hissetmelerine yardımcı olabilir.
Oldukça önemli bir cihaz yani bana göre. Yakın zamanda Samsung da afazi hastaları için bir uygulama ile gündeme gelmişti. Büyük markaların insanların hayatlarını kolaylaştıracak yenilikler yapmaları değerli bir çaba.
Künye:
Reklamveren: Panasonic
Reklam Ajansı: Grey Ecuador
Görsel: YouTube