Plak şirketi Ghostly International 2012 yılında müzisyenleri abonelik modeliyle destekleyen bir platform olan Drip’i açmıştı. Umut vadeden bir proje olan Drip, 2 yıl önce Kickstarter tarafından satın alındı. O günden bu yana Kickstarter bu platformla pek ilgilenmese de Drip sessiz sedasız bir şekilde varlığını sürdürüyordu. Ta ki 15 Kasım’da Kickstarter, yeni ve geliştirilmiş haliyle platformu duyurana kadar.
Platform, sanatçılar ve yaratıcılar için farklı disiplinleri kapsayacak şekilde geliştirilmiş. “Kickstarter projeler içinse Drip insanlar için” diyor Kickstarter basın açıklamasında. Yani sanatçılar, yazarlar, tasarımcılar, ve daha nice insanın projelerine fon toplamak için Kickstarter’ı kullanması gibi Drip de yaratıcı alanda çalışan insanların kendilerine bir topluluk oluşturmasına yönelik bir çözüm sunuyor.
Drip’te yer alan bir sanatçı önce ne yaptığını tanımlıyor, abonelerine sunabileceklerini belirliyor, çalışmalarını tanıtıyor. Sonra da hayranlar, arkadaşlar ve yepyeni kitleler o kişinin işlerine abone olarak onu sadece proje bazlı değil; süregiden bir şekilde takip edebilmiş oluyor. Dilerlerse düzenli ödemelerle sanatçıyı destekleyebiliyor ve Kickstarter’daki gibi ödeme miktarlarına veya ne zaman abone olduklarına göre ödüller kazanabiliyor.
Drip’i Rakiplerinden Ayrıştıracak Faydalar
Kickstarter’dan gelen, zaman sınırının hareket geçirici etkisine dair bir iç görüyle kurulan “Founding Membership Period” ise 30 günlük bir süreyi kapsıyor. Bu dönem sanatçının kitlesini harekete geçirmek ve büyütmek için kullandığı bir dönem. Bu süre içerisinde destek veren abonelere özel faydalar sunulabiliyor. Burada ne verilebileceği de sanatçıya kalıyor. 30 günlük dönem bittiğinde sanatçının sayfası yine aktif kalıyor, Kickstarter’daki gibi proje fonlanmazsa iptal gibi bir durum yok. Burada erken dönem sadece teşvik etmek amaçlı.
Kickstarter, Drip ile kendisinin de ismini saymaktan çekinmediği Patreon ve Flattr gibi rakiplerine benzer bir ürün ortaya koyuyor. Ancak bunu yaparken kendisini rekabetten ayrıştıracak faydalar da sunuyor. Drip’in birinci avantajı, halihazırda pek çok yaratıcı insan tarafından kullanılmakta olan ve kurulduğu günden bu yana çeşitli projeler için milyonlarca dolarlık fon toplamış Kickstarter isminin desteği. Bu sayede Drip yarışa zaten önde başlıyor denebilir zira platform; kitlesel fonlamadan hayranlardan günlük fon kazanmaya dönüşümü kolaylaştırabilecek bir yapı sunuyor. Founding Membership Period ise rekabetten ayrışacak, özel bir fayda.
Drip’in en önem verdiği konu yaratıcının bağımsızlığı. Bir kişinin ortaya koyduğu iş ile kurduğu ilişkiler o sanatçıya ait oluyor ve kişi bir plak şirketinde olduğu gibi platforma bağlı kalmak zorunda olmuyor. Yani yaratıcılar veri ve içeriklerini taşımakta özgür. Platformun kulllanım kolaylığı ve esnekliği bunu oldukça rahat bir hale getiriyor, hatta abonelikleri ve ödeme bilgisini başka abonelik platformlarına taşımak konusunda da destek veriyor. Drip, Kickstarter’dan ayrı ama onu tamamlayan bir platform olduğundan Kickstarter kullanıcıları da oradaki hesaplarını ve ödeme bilgilerini kolaylıkla Drip’te de kullanabiliyor.
2018 Başına Kadar Test Süreci
Drip’te yer alacak sanatçı ve yaratıcılara gelirsek, şimdilik sadece davet ile içeri alınacaklar. Bu dönem aslında bir test dönem, süreç içerisinde yenilikler yapılacak, platform geliştirilecek ve yeni özellikler eklenecek. Önümüzdeki yılın başında ise platformun daha çok sanatçıya açılması ve daha geniş bir kitleye ulaşması planlanıyor. Şu an için görebileceğiniz 61 isimden bazıları şöyle:
- Sanatçı Shantell Martin
- Koreograf Stephen Petronio
- İllüstratör Elizabeth Haidle
- Sanatçı Molly Soda
- Yazar Darian Symoné Harvin
- Great British Chefs
- Mooneye Studios Oyun Geliştiricileri
- Podcast sunucusu Debbie Millman
Yeni Drip, kuruluşundan bu yana sürekli ilerleme gösteren ama kendini çok da yenilemeyen Kickstarter için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Drip’in ne kadar başarılı olacağını ve bunun Kickstarter üzerindeki etkilerini zaman gösterecek elbette. Ancak neredeyse paralel bir zamanda gelen Kickstarter kurumsal kimlik değişikliği de platformun, gerek marka kimliği açısından gerekse yeni ürünlerle yenilenme yoluna gidiyor olduğuna da işaret ediyor.
Görsel: Drip