Akıllı telefonlarımıza entegre bir yaşam sürdürüyoruz ancak pek azımız nasıl çalıştıklarını biliyor. Hırvat teknoloji kuruluşu CircuitMess, 11 yaş ve üzeri maker’ları hedefleyen, kendin yap cep telefonu kiti MAKERphone ile bu gidişata dur demek istiyor. Çocuklar için yapılan pek çok öğretici robot ve oyuncakta olduğu gibi burada da amaç, elektronik ve kodlama hakkında bir şeyler öğrenmenin eğlenceli bir yolunu sunmak.
CircuitMess’e göre, MAKERphone ile maker’lar elektroniğin temellerini, nasıl lehim yapacaklarını, kod yazmayı deneyimleyecek. Python, Scratch ve Arduino (C / C ++) öğrenecek. Kendisi kodlayabileceği çalışır durumda bir cep telefonu sahibi olacak. Bu telefonda Space Invaders, Pong ve yılan gibi retro oyunlar; yalnızca kedi videoları oynatan özel medya oynatıcı gibi uygulamalar kullanabilecek.
MAKERphone kitinin içindekiler
128 x 160 çözünürlüklü renkli 1.8 inç LCD ekran, ana devre kartı, özel 10-bit DAC ve elektronik ses kontrolörü ile desteklenmiş ses modülü, RGB LED’ler, lazer kesim akrilik gövde, GSM modülü, entegre Wi-Fi ve Bluetooth’lu mikrobilgisayar ve 4MB dahili bellek içeriyor kit. Ön taraftaki fiziksel sayısal tuş takımının yanı sıra 4 yönlü mekanik bir joystick tuşu da bulunuyor. Ayrıca başlamak için bazı uygulamalar, araçlar ve oyunlar içeren bir 128 MB SD kart ve 600 mAh Li-Pol pil ile birlikte geliyor. microSIM kartları ise maker’ların kendilerinin temin etmeleri gerekiyor.
Deneyim ve yeteneğe bağlı olarak yapım süresi değişse de CircuitMess yaklaşık 7 saatte cep telefonunun donanım olarak hazır olacağını belirtmiş. Bunun ardından kodlama aşaması da tamamlanınca arama, metin gönderme, yılan gibi nostaljik oyunları oynama, müzik dinleme ve internete girmek gibi temel şeyleri yapabilir hale geliyorsunuz telefonla. Kickstarter’da fonlanmaya devam eden MAKERphone, çoktan 15 bin dolarlık hedefini aşmış ve şu an 100 bin dolara yakın desteği yakalamış durumda.
Görsel: Kickstarter