Saat gibi kola takılan klima Silent Cicada’yı konu alan haberimizde, kişisel klimaların avantajlarını detaylı bir şekilde anlatmıştım. Açık havada da kullanılabilen bu klimalar enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle de son yıllarda ciddi bir ilgi görmeye başladı. Başlangıçta boyun çevresine takılan versiyonları yaygındı. Kola takılan Silent Cicada bu anlamda fark yarattı. Bu defa ise kemer gibi takılan klima WearCool’u masaya yatırıyoruz.
Her anlamda “cool” hissettiren giyilebilir klima
WearCool, Tokyo merkezli girişim Gloture tarafından yaratılmış. Cihazın kalbinde; dakikada 5.500 devir gibi etkileyici bir hızla dönen ve saniyede maksimum beş metrelik hava akımı oluşturan güçlü bir fan bulunuyor. Bu fan, hava akımını özellikle yukarı doğru yönlendirerek kullanıcının üst bedenine yönelik etkili bir serinlik sağlıyor, vücut ısısını hızla düşürüyor.
Her yönden bir hava akımı sağlamak için cihaz boyunca titizlikle yerleştirilmiş beş hava çıkışı bulunuyor. SoraNews24’un haberine göre, kayış ısı emici faz değiştiren malzeme (PCM) içeriyor. Bu sayede kullanıcının bedenine rahat bir şekilde oturmakla kalmıyor, aynı zamanda vücutla temas eden bölgelerin de etkili bir şekilde soğutulmasını sağlıyor. 5000 mAh pili ile cihaz, tek şarjla 17 saat kesintisiz kullanım imkanı sunuyor.
Üniseks biri ürün olarak tanıtılan WearCool, kullanıcının vücut şekline ve bedenine uyacak şekilde kolayca ayarlanabiliyor. Yaklaşık 70 – 105 cm arasında genişleyen, oldukça esnek bir bel bandına sahip. Ayrıca sadece 488 gram ağırlığıyla oldukça da hafif olduğu belirtilmiş.
WearCool’u kontrol etmek için özel mobil uygulamasını kullanmak gerekiyor. Japonca ve İngilizce arayüzlere sahip dijital asistan sayesinde kullanıcılar, hava akışının yönü de dahil olmak üzere çeşitli ayarları kolayca yapabiliyor ve üç farklı fan hızından birini seçebiliyor.
WearCool’a; su tutmayan, dayanıklı ve aşınmaya ve kire karşı dirençli PCBA nano kaplama ile koruma sağlanmış. Cihaz, üreticisi Gloture’un çevrim içi mağazasında 32.500 Yen (235 dolar) fiyatla satışta.
Bu klimayla ilgili akıllara takılan tek soru, sağlık açısından olumsuz etkileri olup olmadığı. Diğer giyilebilir klima haberlerimizde görebileceğiniz üzere özellikle boyna takılan klimalarla ilgili sağlık sakıncaları halen tartışma konusu. Peki ya bel bölgesinden yapılan bir soğutma? Avantajları ve dezavantajları zaman içinde açıklığa kavuşacaktır.
Muhtemelen önümüzdeki günlerde bunun gibi daha fazla mobil soğutma teknolojisine rastlayacağız. İklim değişikliği için uzun vadeli çözümler olmasalar da aşırı sıcaklarda dışarı çıkmak zorunda olanların ferah hissetmesi adına etkililer.
Görsel: Gloture / PR Times