Plastiğin doğa için ne kadar zararlı olduğu artık bilinen bir gerçek. Bugüne kadar okyanusa karışmış olan plastiklerle alakalı yerleştirmelerin ve yaratıcı işlerin yer aldığı haberler paylaştık. Greenpeace Filipin tarafından yapılan kıyaya vurmuş dev balina yerleştirmesi okyanus plastiği sorununu etkileyici bir şekilde gösteriyordu. Eduardo Srur tarafından plastik atık kullanılarak üretilen tabloların yanı sıra adidas’ın plastik atıklardan yaptığı spor ayakkabı ve forma da atıkların neye dönüşebileceği konusunda bizlere fikir veriyor.
Rob Arnold topladığı atıkları sanat eserlerinde kullanacak
Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmada okyanuslara her yıl 8 milyon metrik ton plastiğin karıştığını açıklanmıştı. Bu mikroplastikler ve plastikler hem gıda zincirini kirletiyor hem de denizde yaşayan canlıların soyunu tehlikeye atıyor. Bu durumun farkında olan İngiliz Rob Arnold bir süredir okyanustaki platikleri ve mikroplastikleri toplayarak gruplandırıyor ve kendi sanat eserlerinde kullanıyor.
Rob Arnold, herkesin karantinada olduğu şu günlerde Facebook hesabından ilerde kullanmayı düşündüğü plastikleri gruplandırdığını paylaştı. 10 binden fazla kez paylaşılan gönderi sayesinde denizden toplanan tüm ufak plastik parçalarının bir araya geldiğinde ne kadar fazla olduğunu anlaşılıyor. 250 kilograma yakın plastik atığın yer aldığı görsellerde ayıklanmış parçalar kurumaya bırakılmış.
Tregantle sahilindeki sonu gelmeyen plastik atıklar
Rob Arnold’ın okyanus plastiği toplama hikayesi geçmişe dayanıyor. 7 yıldır Birleşik Krallıkta yer alan Tregantle sahilindeki okyanus atıklarını temizliyor. Son 4 yıldır ise sosyal medya kanallarından bulduklarını paylaşıyor. Tüm bu plastik toplama hikayesi Paskalya Adası’ndaki antik heykelleri plastik atıklardan yapma hevesi ile ortaya çıkıyor. Bu dev heykelleri yaratmak için ne kadar fazla plastik gerektiğini fark edince de okyanus atıklarını toplamaya başlıyor. Okyanuslardaki plastik atıkların fazlalığını fark edince bu işi hayatının bir parçası haline getiriyor.
Plastiklerin yok olmaması en büyük problem. Okyanusa karışan plastikler ufak parçalara ayrılıp mikro parçalar haline gelse de kaybolmuyor. Hepsi bir araya geldiğinde ise aslında okyanuslara ve orada yaşayan canlılara ne denli zarar verilmiş olduğu ortaya çıkıyor. Aynı şekilde insanların da besin döngüsüne giriyor. Bu ufak parçalar muhtemelen yediğimiz yiyeceklerin içine karışıyor.
Rob Arnold önümüzdeki süreçte mikroplastikleri sınıflandırmaya devam edecek. Bu süre zarfında Instagram hesabından da ayırma sürecinde seçmiş olduğu ufak plastik parçaları paylaşıyor.
Görsel: Facebook