Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kağıttan Yapılmış Anatomik Mandalalar

Kağıttan Yapılmış Anatomik Mandalalar

Hipokondriyazis (hastalık hastalığı) ile mücadele eden Julie Wilkinson, hem kaygılarından uzaklaşmak hem de farkındalık yaratmak için Manifestation projesini hayata geçirdi.

Murallardan tutun da kağıt sanatına, heykel sanatına ve kum sanatına kadar pek çok sanat pratiğinde mandalaların ne kadar ilham verici olduğunu gördük. Kağıt sanatçısı Julie Wilkinson da kağıttan yaptığı anatomik parçaları mandala estetiğiyle birleştirerek yeni bir alan açmış kendine ve Manifestation isimli seriyi hazırlamış.

Bir hipokondriyak (hastalık hastası) için herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissi ciddi bir endişe kaynağı olabiliyor. Bazen bir öksürük bile onlara ölümün habercisi gibi görünebiliyor. Bir hipokondriyak olan Julie Wilkinson, onu ruhen tüketen bu kaygılardan zihnini uzaklaştırmak ve aynı zamanda da hipokondriyazis hakkında farkındalık yaratmak için bu anatomik mandalaları yapmaya başlamış.

Manifestation bir iyilişme ve farkındalık projesi

Kendini bildi bileli bu kaygıları yaşayan Wilkinson, tıbba ve psikolojiyle bağlantılı hastalıklara da her zaman ilgi duymuş. Ona göre Manifestation, hipokondriyakların içine hapsolduğu döngüyü görselleştirmenin bir yolu olmuş. Bu öyle bir döngü ki her duygu burada büyüyor, çoğalıyor ve küçük bir ağrı bile düşünceleri tamamen kaplayarak birden fazla belirtiye (gerçek veya hayali) dönüşüyor. Aslında COVID-19 salgını süresince pek çoğumuz buna yakın bir kaygı durumunu deneyimledik gibi görünüyor. Birkaç hapşırıkla soluğu hastanede alan insanlar gördük. Yine hastalıkla ilgili semptomları dinledikçe psikolojik olarak bunlar kendisinde varmış gibi hisseden insanlar da oldu.

Manifestation, somatik semptom bozukluğunun (açıklanamayan fiziksel semptomların bulunduğu psikiyatrik bir rahatsızlık) görsel bir ifadesi. Çeşitli vücut parçalarının ve sistemlerin soyutlanıp yeniden birleştiği mandalalar bunlar. Mandala olmaları, projenin meditatif ve iyileştirici olma hedefiyle de gayet uyumlu.

New York’ta yaşayan Julie Wilkinson, Joyanne Horscroft ile birlikte Makerie Studio çatısı altında üretim yapıyor. İkili kağıt sanatında kadar ustalar ki Google, Gucci, Nike ve Victoria’s Secret gibi dev markalarla çalışma şansı bulmuşlar. Stüdyoda üretilen çalışmaları buradan takip edebilirsiniz.

Makerie Studio’da üretilen diğer kağıt mandalalardan örnekler:

Görsel: Instagram