Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kadınlar İstisna Olmak ya da Tarih Yazmak Zorunda mı?

Kadınlar İstisna Olmak ya da Tarih Yazmak Zorunda mı?

Mercedes-Benz’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü filmi “Be one of many”, kadın-erkek eşitliği konusundaki duyarlılıklara daha geniş çerçeveden bakmayı öneriyor.

Kadınlar bilimsel keşifler yaptı, atletik yarışmalar kazandı, çığır açan sanat eserleri yarattı ve daha nice başarılara imza attı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de dahil olmak üzere eşitlik konusunun gündeme geldiği her dönemde, süper kahramanlar gibi lanse edilen kadın rol modellerle bunlar topluma anlatılmaya çalışıldı. Bu yaklaşım aynı zamanda toplumda ayrımcılıkla mücadele eden kadınlara cesaret ve güç vermek için de sıkça kullanıldı. Peki burada atladığımız bir şeyler yok muydu? Bir şeyleri başaran “tek” ya da “ilk” kadın gibi sıfatlarla kutlama yapmaktan bir adım öteye geçmenin zamanı gelmedi mi? İşte Mercedes-Benz’in “Be one of many” kampanyası bu noktaya büyük bir ustalıkla parmak basıyor.

“Birçoklarından biri olmak”

Film, eşitlikle ilgili çok boyutlu anlamlar içeriyor. Temelde, artık bu anlamsız ayrımın bitmesi gerektiğini; kadınların sosyal yaşamda ve iş yaşamında gerçek bir eşitlik elde etmesini istiyor. Buna bağlı olarak kadınların kendi cinsiyetlerine özgü istisna başarılarla değil, insanlar arasında “birçoklarından biri olarak” olarak görülmesini istiyor. Aynı anda söylemlere de değiniyor. “İlk kadın” ya da “tek kadın” söylemleriyle yaptığımız kutlamaların aslında trajik bir durum olduğunu hatırlatıyor.

Filmin finalinde küçük kızlar şu sözleri söylüyor: “Ben tarih yazmak istemiyorum. ‘Tek kadın’ olmak istemiyorum. Birçoklarından biri olmak istiyorum.”

Tüm bunların yanı sıra bu kampanyada bir alt mesaj daha var gibi geliyor bana; o da “kadınların üzerindeki istisnai başarı baskısı”. Bizler eşitliği ispatlamak adına tarih yazmak zorunda mıyız? Elbette hayır ama belki de son yıllarda birçok farkındalık kampanyası ve o rol model kadınlar belki de üzerimizde böyle bir baskı yaratmış olabilir. Bizler eşitliği ispatlamak adına insanüstü çabalar sergilemek zorunda mıyız? Elbette hayır. Bir kadın her şeyi yapabilir. Evinde çocuklarını büyütmesi ya da uzaya çıkması bir kadının hatta bir insanın değerini belirleyen şey değildir. Öte yandan bir kadının mühendis, astronot ya da bilim insanı olması da istisnai bir durum olarak algılanmaktan çıkmalı artık.

Mercedes-Benz, bu filmi ilk olarak 2023’teki Dünya Kadınlar Günü’nde paylaşmış. Ancak kampanyanın şanı yürümeye devam ediyor. Bu yıl da sosyal medyada aynı filmle 8 Mart’ı kutlamış. Ayrıca bugüne özel bir internet sayfası da hazırlanmış.

Mercedes-Benz, Be One of Many için yaratıcı ajans Antoni ve yapım şirketi Smuggler ile birlikte çalışmış. 67 saniyelik kısa filmin yönetmen koltuğunda, Christina Aguilera’nın “Beautiful” filminin 20. yıl dönümü videosundaki çalışmasıyla tanınan Fiona Jane Burgess oturuyor.

Görsel: Mercedes-Benz