Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sadece Birkaç Saatliğine Kalıcı Olabilen Dev Kumsal Çizimleri

Sadece Birkaç Saatliğine Kalıcı Olabilen Dev Kumsal Çizimleri

Fransız sanatçı Jben, dev çizimleriyle son dönemin en çok dikkat çeken kumsal sanatçılarından biri oldu.

Bir sanat malzemesi olarak kum, hem şekillendirilmesinin zor olması hem de eserin geçici olması gibi nedenlerden oldukça özveri gerektiriyor. Calvin Seibert’in Hawaii kumsallarına yaptığı ​Bauhaus stilindeki kumdan kaleler bu malzemeyle yapılmış en büyüleyici işlerdendi. Yine Fransız sanatçı Sam Dougados Arap kültüründen esintiler taşıyan dev motiflerleri kumsallara çizerek büyük ilgi toplamıştı. Kumsal sanatı çalışmalarıyla son zamanlarda dikkat çeken bir başka sanatçı da Jben.

Jben bir çizimi 3-4 saatte tamamlıyor

Geçtiğimiz ay çalışmaları Instagram tarafından öne çıkarılan Fransız sanatçı, doğanın kendisi için bir oyun alanı olduğunu ve eserini hazırlarken bu oyun alanına uyum sağlamak durumunda olduğunu belirtmiş. Sıkışmış ıslak kumla çalışması gerektiğinden sadece denize yakın alanlarda ve suyun çekilip yerini ıslak kuma bıraktığı noktalarda desenlerini çiziyor. 30-100 metrelik büyük ölçekli çalışmaları, tırmık ve ip gibi basit aletler kullanarak yapıyor. Bu çalışmaların her birini 3-4 saatte tamamlayabiliyor. Üstelik eserler, deniz ve rüzgar eserleri silmeden önce sadece birkaç saat varlığını sürdürebiliyor.

Jben’in favori desenleri geometrik olanlar. Bir de ey Polinezya ve Japon stilindeki desenleri çok seviyor. Bunların dövme alanında da sıkça kullanılan biçimler olduğunu vurgulayan sanatçı, dövmeci sanatçılarının çalışmalarından ilham aldığını belirtiyor. Üçgen mandalalar, popüler kültür sembolleri, perspektif oyunları ve minimalist formlar da Jben’in işlerinde sıkça kullandığı unsurlar. Plaj sanatı; farkındalık yaratmasına, güçlü mesajları özgün bir şekilde iletmesine, kendisi için önemli isimlere/çalışmalara saygı duruşunda bulunabilmesine imkan tanıyor. Böylece başkalarına da yardımcı olabildiğine inanıyor.

Jben’in çalışmalarını internet sitesi, Instagram’ı ve Facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Facebook