Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Jade Dediğin Opel Olmasın?

Jade Dediğin Opel Olmasın?

Opel, otomotiv sektöründeki satış pozisyonlarına kadın adayların başvurmaması nedeniyle tasarladığı sosyal deneyde "Jade" adlı bir marka için sahte bir iş ilanı hazırladı.

Opel’in verdiği istatistiklere göre bayilerindeki satış elemanlarının %96’sı erkek. Yani her 100 elemandan 4’ü kadın. Oysa otomobil alanların %50’si kadınlardan oluşuyor. Bu da kadınların otomotiv sektöründe bir kariyeri pek göz önüne almadıklarını gösteriyor. Bunun üzerine Opel, daha çok kadın çalışana ulaşmak için kolları sıvıyor ve “Jade” doğuyor.

“Jade” Opel kelimesinin ters yüz edilmiş haliyle oluşturulmuş sahte bir logo. Var olmayan bir tasarım ve yaşam tarzı şirketine ait. Duruşu, görsel kimliği, marka algısı daha feminen. Ama dediğimiz gibi, JWT Amsterdam tarafından yaratılan “Jade” aslında yok. İyi niyetli ama sinsi bir tuzak.

Satış Ekibi İçin Nitelikli Kadın Adaylar

Jade’in yaratılma sebebi basit. Opel’in nitelikli kadın iş gücüne ulaşmak istemesi zira Opel kadın hedef kitlesinin dilinden daha iyi anlayan, daha karma bir satış ekibi kurmak istiyor. Bunun için de Amsterdam’daki bayileri için 15 yeni pozisyon açılıyor. Çıkılan iş ilanına ise 76 erkek ve sadece 8 kadından başvuru geliyor. Jade için çıkılan aynı nitelikleri arayan, aynı pozisyona yönelik iş ilanı ise 41 kadın ve 15 erkeğin başvurmasını sağlıyor. Oysa iki ilan arasındaki tek fark, birinin otomobil birinin tasarım şirketi olması.

otomotiv_opel_jwt amsterdam_jade_hollanda_bigumigu_

otomotiv_opel_jwt amsterdam_jade_hollanda_bigumigu_ otomotiv_opel_jwt amsterdam_jade_hollanda_bigumigu_

otomotiv_opel_jwt amsterdam_jade_hollanda_bigumigu_

Yapılan bu sosyal deneyle, Jade için başvuru yapan uygun adaylar aranıyor. Görüşme sırasında ise pozisyonun aslında Jade için değil; Opel için olduğu söyleniyor. Tabii adaylar şaşırıyor, gülüyor, hatta seviniyor.

Çalışma, kimilerince kadınları kandırmak ve nasıl bir işe başvurmaları gerektiğini dikte etmek olarak algılanmış ama kafamızdaki sınırlar ve çerçeveler nedeniyle potansiyelimize ne kadar ket vurabildiğimizi göstermesi açısından iyi bir iş.

Deney süresince seçilen tüm adaylar Opel Talent Academy kapsamında bir eğitime katılacak. Burada kariyer koçlukları ve çeşitli danışmanlıklar ile otomotiv sektörüne yönelik kariyer planlarını oluşturmalarına destek verilecek.

Künye:

Reklamveren: Opel Netherlands
Reklam Ajansı: JWT, Amsterdam
Yaratıcı Yönetmen: Friso Ludenhoff, Maarten Vrouwes
Yaratıcı Ekip: Ruben Sonneveld, Daniel Snelders
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Bas Korsten
Müşteri Ekibi: Alewijn Dekker, Charlotte Lilly, Andreas Moeller, Michiel van der Schalk
Yapım Şirketi: DPPLR
Yönetmen: Maarten Groen / DPPLR
Görüntü Yönetmeni: Mick van Dantzig
Kurgu: Laura Brouwer / DPPLR
Renklendirme: Ruben Labree / DPPLR
Yapımcı: Niels Visser / / DPPLR
Müzik / Ses Tasarım: Niels den Otter / Audentity
Medya: MediaCom
Halkla İlişkiler: WeberShandwick

Görsel: YouTube