Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İstanbul Ürünlerinin Arasından Sıyrılan Tasarım: İstanbul Sofa

İstanbul Ürünlerinin Arasından Sıyrılan Tasarım: İstanbul Sofa

İstanbul Sofa, Istanbul bir sofa olsa nasıl olurdu sorusuna yanıt verirken artık her markanın el attığı İstanbul ürünlerinden de sıyrılıyor.

Milyonlarca turistik eşya bir tarafa markaların da durmaksızın İstanbul ürünleri çıkarması artık biraz geride kalan bir trend gibi hissettiriyor olabilir, benim de bazen bir tane daha İstanbul t-shirt’ü görmeye tahammülüm olmuyor. Ama bu tasarım başka!
İstanbul’un amcaları, simidi, açması, ince belli çay bardağı, martısı, balığı, vapuru, vapurda okunan gazetesi derken klasik bir tasarım ya da ‘bir İstanbul ürünü daha’ düşüncesi gelmesin aklınıza; en klasik ögeleri kullanırken bu sofa dikiş detayları, köşeli görünümü, ayakları ve diğer ayrıntılarıyla tasarımda farklılık yaratıyor ve bir anda şık bir sofa görüyorsunuz karşınızda.
İstanbul Sofa’dan yalnızca 100 adet üretilmiş, zanaat ile sanatın bir arada olduğu eğlenceli ve yaratıcı bir mobilya tasarlamak istemiş İpek Altunmaral. İllüstrasyonlar da tasarım da kendisine ait. Bu tür iddali ve koleksiyonluk parçalar sade bir mekanda tek başına var olabilecek cinsten.
Belki de en önemli yanı şehrin tarihi eserlerini, anıtsal şehir simgelerini değil de gündelik ayrıntılarını tasarımına taşımış olması. İpek Altunmaral şehir İstanbul da olsa Paris de olsa belirlenmiş heykellerden ya da anıtlardan uzak durarak da tasarımınızda, eserinizde o şehri çağrıştıran renklerle ve sembollerle yaratıcı olabileceğinize inanıyor. Bu sofanın ilhamını da bir Afrika seyahatinde gördüğü etnik desenli bir koltuktan almış ve illüstrasyon çalışmalarına başlamış. Sofanın satışı buradan yapılıyor.
Bu arada meraklısına, burada sofada kullanılan kumaşlar metrelik olarak farklı illüstrasyonlara sahip halde satılıyor.