Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çok İşlevli Mobil Park: Pop Up Park İstanbul

Çok İşlevli Mobil Park: Pop Up Park İstanbul

Cross Change ve SpaceCrafters iş birliği ile ortaya çıkan Pop Up Park İstanbul kamusal alanlarda karşılaşılan çeşitli ihtiyaçlara cevap vermeyi hedefliyor.

Şehirlerin kamusal alanlarındaki çok işlevli tasarımlar, kentin kültürünü ve dokusunu oluşturan unsurlar arasında yer alıyor. İstanbul’daki kolektiflerin bir araya gelmesi ile başlayan BOGADA kolektif çalışması, Londra’da South Molton Caddesi’ne 2019 Londra Tasarım Festivali kapsamında yerleştirilen sokak mobilyası Walala Lounge kenti renklendiren tasarım örnekleri arasında yer alıyordu. Türkiye’den etki odaklı tasarım stüdyosu Cross Change ve Hollandalı mimarlık ofisi SpaceCrafters iş birliği ile gerçekleştirilen Pop Up Park İstanbul da bunlardan biri.

Pop Up Park İstanbul’un tasarım ilhamı Türk çay bahçelerinden geliyor

1,5 yıllık “Bir Üretim Aracı Olarak Gelenek” projesinin ikinci aşaması olan Pop Up Park İstanbul, kamusal alalardaki çeşitli ihtiyaçlara cevap verebilmeyi hedefliyor. Bu alanların nasıl farklı şekilde tasarlanabileceği ve kullanılabileceği soru sorularak proje hayata geçiriliyor. Deneysel tasarım ve uygulama projesi, geleneksel Türk çay bahçelerinden esinleniyor. Bir yandan yeşili kentin içine taşırken diğer yandan kamusal alanların nasıl farklı işlevleri olabileceğini gösteriyor.

pop up park istanbul

Canlı ve hareketli bir buluşma alanı

Pop Up Park, 5-15 Ekim tarihleri arasında Beşiktaş’ta Barbaros Meydanı’nda kuruldu. Semtin en hareketli noktalarından biri olan meydan şehir içi ulaşımının en canlı olduğu nokta. Dolayısıyla şehir sakinlerinin en sık geçtiği alanların başında yer alıyor. Vapurdan veya otobüsten inenler, meydandan denizi izleyenler veya kaykay sürenlerin ortak buluşma noktası haline geliyor.

pop up park istanbul

Tasarım, yeşil meydan amacını merkezine koyarak daha kapsayıcı ve yaşanabilir bir alana yaratıyor. Parkı oluşturan oturma alanları, meydanın hızla değişen kitlesinin ihtiyaçlarına göre anlık olarak özelleştirilebiliyor. Çok işlevli ve tekerlekli mobilyalar sayesinde farklı kompozisyonlarda oturma alanları yaratılıyor. Bu hareketli elementler, çeşitli taze bitkiler ve ağaçlarla ile birleşiyor. Meydan geçen insanlar bir yandan oturup soluklanırken diğer yandan dokuz farklı aramotik bitkiden istediğini seçip en doğal ve saf haliyle çayını içiyor. Güneş panelleri kullanılarak tasarlanmış aydınlatma elemanları sayesinde park akşamları da keyifli bir oturma alanına dönüşüyor.

Mobil ve özelleştirilebilir bir keyif alanı yaratmak isteyen Cross Change ve SpaceCrafters, Beşiktaş Belediyesi’nin de desteği ile Barbaros Meydanı’nı yeniden sosyal bir buluşturucu ortamına dönüştürmüş oluyor.

https://www.instagram.com/p/CGGDL_9ACzc/

https://www.instagram.com/p/CGSAqojA29n/

Görsel: YouTube, Instagram, Cross Change