2014’teki LeWeb konferansında Jeremiah Owyang’ın özellikle üzerinde durduğu paylaşım ekonomisi, değişen değerlere ve algıya ışık tutuyor. Sosyal girişimler ve teknoloji uygulamaları sayesinde yol, kitap, zaman, eşya, gıda ve daha birçok şey paylaşılabiliyor. Birlikte daha büyük değerler yaratılabiliyor. Öyle farklı bir değer ki bu ölçeği de bulunmuyor. Oturduğumuz mahalle arasından kıtalar arasına kadar paylaşım yapılabiliyor.
Eşya Kütüphanesi ve Zumbara el ele vererek 2 Mayıs Cumartesi günü Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleştirdiği etkinlikle İstanbul Paylaşım Haritası‘nı çıkardı. Haritanın amacı İstanbul’da gerçekleşen tüm paylaşım hareketini listeleyen bir veritabanı oluşturmak olunca ekip başta zor dakikalar yaşamış. Paylaşımın sınırları olmadığı için neyin hangi noktada listeye dahil edilmesi gerektiğini belirlemek gerekiyordu. Fakat bu sorunu da çok basit ve temel bir yöntemle çözüme ulaştırmayı başarmışlar, paylaşım ekonomisiyle. Eksik olduğu düşünülen veya eklenmesi talep edilen noktaları Eşya Kütüphanesi ekibine mail atınca, tez zamanda haritaya ekleniyor.
Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleşen etkinlikten bir fotoğraf.
Görsel; Eşya Kütüphanesi
Çok çeşitli alanlara yayılan ve paylaşarak zenginleşen İstanbul Paylaşım Haritası’nın başlıca kategorileri şu şekilde; sivil inisiyatifler ve dayanışmalar, çevrimiçi ağlar, atölyeler ve ortak çalışma alanları, eşya, gıda, spor ve meditasyon.
Shareable‘ın organize ederek küresel çapta paylaşım haritaları ağına da eklenen haritaya buradan da ulaşabilirsiniz.
Görsel; Google Maps