Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2015 Seçimleri için Poltio’nun Yaptığı Dijital Anket Sonuçları

2015 Seçimleri için Poltio’nun Yaptığı Dijital Anket Sonuçları

Anket ağı Poltio üzerinde çeşitli dönemlerde sorulan seçim sorular ve yanıtlardan faydalanarak bir infografik oluşturuldu.

2015 genel seçimleri yaklaşırken dijital dünyadan farklı etkiler sürece etki ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı soru cevap oturumuyla birlikte birçok parti başkanı seçmenleriyle dijital ağlardan bire bir iletişim kurdu. Televizyon, internet ve diğer medya organları üzerinden yapılan yayınlar herkes için farklı anlamlar yaratsa da üzerine konuşulacak ve değerlendirilecek bir çok veri yaratıldı.

Anket ağı Poltio, çeşitli dönemlerde yapılan seçim bağlantılı anketlerinden faydalanarak “Kime oy vereceksiniz?” sorusunu sormadan seçimi değerlendiren bir infografik yayınladı. 115.818 görüş belirttiği “Haziran ayındaki genel seçimde, son genel seçimde (2011) oy verdiğiniz partiye mi oy vereceksiniz?” sorusu en çok yanıtlanan soru oldu. Yanıtların %71’i ise aynı partiye oy vereceğini belirtti. Daha önce oy kullanmayanlar ve kararını değiştirenler birleştiğinde ise ortaya %27’lik değer çıkıyor.

Anketlere yanıt verenlerin %20’si kendini temsil eden bir siyasi parti olmadığını düşünürken oy verenler arasında yapılan seçimin %63’ü siyasi kimlik üzerinden karar veriyor. Oy vermeyi etkileyen diğer karar mekanizmaları ise partinin geçmiş dönem faaliyetleri ve parti başkanı.

Seçim barajının da seçmen üzerinde psikolojik bir baskı yarattığı verilen yanıtlarla gözlemlenebiliyor. Seçmenlerin %22’si baraj olmadığı takdirde farklı bir partiye oy vereceğini beyan ediyor. Öte yandan geleneksel yapı ve aile bağlarının seçmen üzerinde etkisi de oldukça büyük. Anketlere katılanların %71’i ailesiyle aynı partiye oy vereceğini beliyor. Aksi yönde oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise %18.

“Hangi partiye asla oy vermezsiniz?” sorusuyla farklı bir metodoloji üzerinden çalışan bir diğer anket sorusuna ise 11.732 kişi yanıt veriyor. Oluşan havuzda ise %48 ile AKP, %31 ile HDP asla oy verilmeyecek partiler sıralamasında ilk iki sırada yer alıyor.


Görsel; Poltio
Manşet görseli düzenlenmiştir.