Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Siyasi Seçim Kampanya ve Harcamalarını Takip Platformu

Siyasi Seçim Kampanya ve Harcamalarını Takip Platformu

14 Mayıs seçimleri öncesinde siyasi reklamları ve yapılan harcamaları erişime açan Meta'nın verileri, 'Seçim 2023 Reklamları' adlı platformda derlendi.

Gözlemevi İnternet ve Toplum Araştırmaları Merkezi adlı sivil toplum kuruluşu, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde Facebook ve Instagram’da yayınlanan siyasi seçim kampanyalarını ve yapılan harcamaları ‘Seçim 2023 Reklamları’ platformunda bir araya topladı. Günlük olarak güncellenen veriler, Türkiye’deki siyasilerin ve siyasi organizasyonların Facebook ve Instagram’daki siyasi reklamları ve yapılan harcamalarını gösteriyor.

Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, bu hafta yaptığı açıklamada Türkiye’deki seçim sürecinin sağlıklı takibi Seçim Operasyon Merkezi’ni etkinleştireceğini; ayrıca tüm siyasi ve seçime dayalı reklamların, yedi yıl boyunca orada kalmak üzere Reklam Kütüphanesi’ne eklenmeye başladığını açıklamıştı. Reklamların yanı sıra harcama maliyetleri de Reklam Kütüphanesi’nde yer alıyor. Meta’nın kamuoyuna duyurduğu verilere Reklam Kütüphanesi Raporu‘ndan göz atabilirsiniz.

Reklam Kütüphanesi’ndeki verilerden yararlanan ‘Seçim 2023 Reklamları’ platformu, takip etmeyi kolaylaştırmak için basit bir arayüzle reklam içerik ve bütçe bilgilerini sunuyor. Meta verilerine dayanarak sunulan son verilere göre 2-31 Mart tarihleri arasında en çok harcamayı 359 bin 712 TL ile AKP gerçekleştirirken, 157 bin 478 TL ile Deva Partisi ikinci, 135 bin 203 TL ile Oy ve Ötesi üçüncü sırada yer aldı. Platformda ayrıca en çok harcama yapılan video prodüksiyonlarının da bütçe ve erişim detayları bulunuyor.

Görseller: Canva, Twitter, Instagram