Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İstanbul Film Akademi, Senaryo Yarışmasıyla Yetenekli Yazar Avında

İstanbul Film Akademi, Senaryo Yarışmasıyla Yetenekli Yazar Avında

İstanbul Film Akademi, eğlence sektöründe doğan taze kan ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak düzenlediği beş aşamalı senaryo yarışmasıyla yetenekli yazar avına çıkıyor.

İzleyiciyi nasıl yakalarsınız? Çekim tekniğinizin iyi olması gerekir, iyi yazılmış bir hikaye gerekir. Diyalogları iyi olmalıdır, yönetmen oyuncuları düzgün yönlendirebilmelidir. Başında iyi sıfatı olan birçok kriterin bir listede toplanması gerekir içeriğin izleyiciyi yakalaması ve onlara kaliteli bir seyir keyfi sunması için. Fakat ne yazık ki son yıllarda tüm dünya özgün senaryo çıkarma konusunda giderek zorlanıyor. Eğlence sektörü ticari kaygılarla örüldüğü için de senaryolar hızlı tüketilebilir ve filmden çıktıktan sonra hatırlanmaktan uzak olabiliyorlar. Elbette iyi yazılmış filmler, diziler çıkıyor ama bu eskiye nazaran sayıca ve oranca azalmış durumda. Hele bir de dünyada üretilen film ve dizi sayısının giderek arttığı bilgisini de eklersek bu da oranın düşmesini sağlıyor.

İstanbul Film Akademi (İFA) de bu konuda titizlik gösteren kurumlardan. Eğlence sektörünün en azından Türkiye’deki pazarının farklılaşmasını ve özgünleşmesini, sektördeki nitelikli çalışan sayısının artmasını hedefliyorlar. Zaten İFA, The Art Institutes tarafından Türkiye’nin en iyi sinema okulu olarak da tescillendi. Şimdi de düzenlediği senaryo yarışmasıyla Türkiye’nin yetenekli yazarlarını arıyor! Senaryo yarışmasının amacı, yeni senarist adaylarını Türkiye’deki önemli yapım şirketleri ve TV kanallarıyla bir araya getirmek.

Başlangıcından Bitişine 10 Ay Süren Bir Yarışma

İFA’nın düzenlediği senaryo yarışması 5 aşamalı bir sürece sahip. İlk aşamasının başvuruları 1 Şubat – 10 Mart 2018 tarihleri arasında devam ediyor. İlk aşamada İFA senaryo yazarlarından en fazla bir sayfa uzunluğunda bir sinopsis bekliyor. Eğer gönderdiğiniz metin ilk aşamayı geçer ve seçilen 100 sinopsis arasına kalırsa 11 Nisan – 11 Mayıs 2018 tarihleri arasında ikinci aşama için başvurabiliyorsunuz. İkinci aşamada da en fazla 10 sayfa uzunluğunda tretman yazmanız gerekiyor. İkinci aşamada da gönderdiğiniz tretman ilk 50 arasına seçilirse bu sefer 12 Haziran 2018 – 28 Temmuz 2018 arasında senaryonuzu göndermeniz gerekiyor. Sonraki son iki adımdaysa mülakatlar ve finalist senaryoların belirlenmesi var. Anlayacağınız titizlikle incelenen uzun bir süreç bu yarışmaya katılacak senaryo yazarlarını bekliyor.

Kaleminize güveniyorsanız ilk etapta yazmanız gereken tüm hikayenizi anlatan bir sayfalık bir sinopsis. Akabinde de 10 Mart’a kadar İFA’ya başvurmanız gerekiyor tabii. Başvuruları [email protected]‘a eposta atarak yapabilir, süreç hakkında da detaylı bilgiyi Akademi’nin sitesinden edinebilirsiniz.

Görsel: İstanbul Film Akademi, Kelly Sikkema
Manşet Görseli: Aaron Burden