Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
iPhone SE: Bilindik Tasarım, Yepyeni Deneyim [İnceleme]

iPhone SE: Bilindik Tasarım, Yepyeni Deneyim [İnceleme]

Apple’ın 21 Mart’ta düzenlediği etkinlikte tanıttığı ve 4 inç ekranlı akıllı telefonlar arasında yüksek donanımı sunan iPhone SE’yi inceledik.

iPhone 5s’ten sonra iPhone 6’le beraber yaşanan tasarım değişimi kullanıcılar arasında da bir kırılmaya neden oldu. Yeni tasarımı benimseyenler ve eski tasarımı içselleştirenler iki farklı grup oluşturdu. 4 inçlik ekran büyüklüğü de bu tasarım içindeki en önemli değişken olarak dikkat çekiyor. Çünkü ekran büyüklüğünün değişmesi, kullanıcı deneyiminin de baştan tanımlanmasını sağlıyor.

Akıllı telefon dünyasındaki markalar arasındaki çekişmeler 2012’den bu yana hem kazandığı ivmeyle hem de teknolojik yenilikleriyle hayatımızın bir parçası haline geldi. Yıl içerisinde teknoloji geliştiricilerin tanıttığı yeni akıllı telefonlar ve onların yeni özellikleri yarışın temel kategorilerini oluşturuyordu. Ve bu sırada ekran büyüklüğü en ayırt edici birimlerden birisi oldu. Ekranların büyümesi de tasarım, kullanıcı deneyimi ve donanım kalemlerinde farklı kıstasları yarattı. Günümüzde ise ekran büyüklüğü önemli bir değişken olmaktan çıkarak kullanıcıların ihtiyaç ve tercihlerine göre şekillenen bir yapıya büründü.

Apple’ın 21 Mart’ta düzenlediği etkinliğinde 9,7 inçlik iPad Pro ile birlikte tanıttığı iPhone SE, güçlü donanımı geleneksel kasasıyla sunan bir tasarım olarak öne çıkıyor. Apple’ın en iyi iPhone’u olmayan ve böyle bir gayesi de bulunmayan iPhone SE, 6s’in neredeyse tüm donanım ve yazılım özelliklerine sahip. Akıllı telefon deneyimini iki kaleme ayıracak olursak ilkini sahip olduğu işlemci, RAM, kamera gibi teknik detaylar oluştururken ikincisi de cihazın kasası ve tasarımı oluşturuyor. Ve bu iki kalem de eşit önemi kullanıcılara taşıyor.

iPhone SE’ye dışarıdan baktığımızda, geçmişin derinliklerinden 2013’ten gelmiş bir cihaz olarak karşılıyor bizi. iPhone 5’la aynı boyutlara sahip olan ve kendini hiç yabancı hissettirmeyen bir cihaz iPhone SE. Fakat kilit tuşuna basarak telefonu açtığınız zaman, kullandığınız telefonun bambaşka bir güce sahip olduğunu görebiliyorsunuz.

Donanım gücü olarak iPhone 6 ve 6s arasında bulunan iPhone SE, 5 veya 5s’ten üst sınıfa geçiş yapanlar için adeta hiçbir fark hissettirmemeyi başarıyor. iPhone SE, yeni nesil iPhone’larda olduğu gibi 4K video, 12 MP fotoğraf, Live Photos ve Apple Pay gibi güncel teknolojileri destekliyor. iPhone SE’den önce uzun süredir iPhone 5 kullanıyordum ve değişim sırasında tek yapmam gereken önce 5’ı ardından da iPhone SE’yi iTunes ile eşleyerek içindeki kişisel verimi birinden diğerine aktarmak oldu. Ardından sanki hiçbir şeyi değiştirmemişim gibi doğal bir süreçle telefonumu kullanmaya devam ettim. Bu sırada çektiğim fotoğraflardan telefonun işlem hızına kadar kullanıcı deneyiminde ciddi bir artış yaşadım. Ancak bunu fark etmem için de eski telefonumu bir sebepten ötürü açıp birkaç dakika kullanmam gerekti.

Fotoğrafta herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. #nofilter

Apple’ın sunduğu kullanıcı deneyimi de bu noktada benim için kendini gösterdi. Çünkü hayatın herhangi bir noktasında bir durumun deneyimlendiği fark edilmiyorsa, bu başarılı bir deneyim olur. iPhone SE’nin sundukları da tam olarak bu noktada dikkat çekiyor. Kullanıcılar içinse karar aşamasında temel bir ayrıma geliyor.

Daha büyük ekranlı, yeni olduğu belli olan bir iPhone 6 ailesinden birini mi almak mı? Yoksa bilindik tasarıma sadık kalarak yüksek performans sunan iPhone SE’yi tercih etmek mi?

Fotoğrafta herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. #nofilter

Burada da karar verirken kendimize sormamız gereken temel sorulardan birisi “ne kadar büyük bir ekrana ihtiyacımız var?” Kurumsal ve özel yaşamımızda aktif mobil cihaz kullanımı hayatımızın bir parçasıysa, yaratıcılıktan iletişime kadar pek çok alanda işlemlerimizi geniş ekranda görüp kontrol etmemiz gerekiyorsa şüphesiz ki büyük ekran bize daha geniş bir hareket alanı sunuyor. Ancak tablet veya bilgisayar yanınızdan ayrılmıyorsa ve telefonunuzu öncelikli olarak temel iletişim için kullanıyorsanız 4 inç ekranlı akıllı telefonlar birçok ihtiyacınızı karşılıyor.

Akıllı telefonların tek elle kontrol edilebilecek büyüklükte olmasını, iPhone’un geleneksel tasarımına sadık kalmak ve küçük ekranına rağmen yüksek performans sunan bir telefon kullanmak istiyorsanız iPhone SE beklentilerinizi karşılayabilecek güce sahip.

iPhone 5 ve iPhone SE yana yana.

Fotoğrafta herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. #nofilter

Fotoğraflar Mert Serim tarafından Bigumigu için çekilmiştir.