Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanlığın Yanındaki Yapay Zeka [Bigumigu’da 2017]

İnsanlığın Yanındaki Yapay Zeka [Bigumigu’da 2017]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Yapay zekayı fotoğrafçılık, erişilebilirlik, yaratıcılık, mental sağlık ve parodi alanında kullanan projeler.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

2017, makine öğrenme ve yapay zeka konularının akademi ve teknoloji devlerinin elindeki deneysel alandan çıkıp daha geniş kitlelere yayıldığı bir yıl oldu. Bu anlamda ortaya çıkan dijital projelerin yanı sıra fiziksel ürünler de kendini gösterdi. Yapay zeka şu anda Adobe ve Google’ın elinde fotoğrafçılık alanında yenilikler sunarken MIT’nin Shelly’si Twitter’da korku hikayeleri üretiyor. Aipoly, görme engelliler için nesneleri tanımlarken Chris ise otomobil içinde fiziksel temasa ihtiyaç duymadan asistanlık yapabiliyor. Travma Sonrası Stres Bozukluğu karşısında çözüm olmak içinde 3B modellenmiş chatbot Simsensei ise insanların ruhsal olarak hafiflemesini sağlıyor. Yıl boyunca yapay zeka alanında dikkat çeken çalışmaları derledik.

Google Clips manşet

Özel Anlarda Fotoğraf Çekmeyi Unutanlara Yapay Zeka Dopingi: Google Clips

Google‘ın 4 Ekim’de gerçekleştirdiği toplu lansman etkinliğinde başta yeni amiral gemisi akıllı telefonu Pixel 2 olmak üzere birçok yeni ürün tanıtıldı. Bunlar arasında yapay zekayla donatılmış minik kamera Google Clips de var. Bir GoPro’yu andıran bu minik kamera özünde sizin için doğru anda fotoğraf çeken bir aksesuar. Öncelikli olarak ebeveynleri hedefleyen Clips, kameralarla yıldızı barışmayan bebeklerin ve köpeklerin nefis fotoğraflarını çekebiliyor. İster klipsle bir yere asın ister dik konumda yere bırakın kamerayı yerleştirip odaklanacağı kişiyi seçtikten sonrasını yapay zeka kendi başına hallediyor.


Adobe Yeni Özellikleriyle Gerçekliğe Meydan Okuyor

Adobe’nin bu yıl MAX konferasında tanıttığı araçlar yapay zekayı yoğun olarak kullanıyor. İlk tanıttıkları projelerinin adı SceneStitch. Bu özelliği geliştirmelerinin amacı kulanıcıların fotoğraflarda büyük alanları seçip kolayca yaratabilmelerini sağlamak. Hali hazırda Photoshop’ta kullanılan Content-Aware Fill (İçerik Bazlı Dolgu) komutunun gelişmiş bir sürümü aslında. Yapay zeka desteği ile daha da kullanıcıların işini kolaylaştırıyorlar. Tanıttıkları ikinci projeleri ise Cloak. Bu özellik video tasarımcılarının yeni hayat kurtaran aracı olacak. Çünkü geride hiç iz bırakmadan videodaki istediğiniz bir nesneyi kaldırmanızı sağlıyor. Seçilen nesneyi takip eden maskeleme sistemi sayesinde hareket devam ettiği müddetçe görünmez kalıyor. Normalde maskeleme yapıldığında kalan belli belirsiz iz ise ışık ayarları videonun ayarına otomatik bir şekilde eşlenerek düzeltiliyor.


Dünyanın En Manasız Yanıtlarını Veren Yapay Zekası

Fârnhäan, tahta bir küp görünümlü, yapay zeka algoritmalı bir sesli asistan. Hayatın her alanında size yardım etmek için tasarlanmış, size eşlik eden kişisel asistanınız. Ne yazık ki, Alman aksanıyla konuşan ve sorduğunuz sorulara saçma sapan cevaplar veren Fârnhäan, gerçek bir ürün değil; sigorta şirketi SafeAuto için hazırlanan bir reklam kampanyası.


Bir İnsanla Yapay Zekanın Zevki Ortak Olabilir Mi?

Bir yapay zekanın kararları ne kadar adildir? Ya da bir yapay zeka sizce yaratıcılığı ölçebilir mi? Peki ya bir insanla yan yana konduğunda kararları onlarla aynı doğrultuda mı olur? Pearl’le tanışın. Pearl, kendisi yapay zekaya sahip bir reklam jürisi. Pearl, MIXX Ödüllerinin onuncu yılı olmasından dolayı, tam kendisine göre, çok özel bir ödülün jüriliğinde bulundu. Online reklam dalındaki reklamları inceledi ve bu işlerin arasından en beğendiğine oy verdi. İnsan jürilerden günler önce en beğendiği işi seçen Pearl, insanlarla aynı işi birinci seçti.


Bir Sonraki Terapistiniz Neden Sanal Olmasın?

Geçmişte bir araştırma için, Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, Afganistan’da bir yıl geçirip dönen askerleri inceledi. Savaşı gören birçok asker, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)’ndan muzdarip. Geri dönen birlikler genellikle TSSB belirtisi olup olmadığına bakmak için bir kontrol listesini işaretliyorlardı. Ardından, araştırmacılar 3D terapi botu yarattılar, Simsensei‘yi. Video oyunlarından fırlamış gibi bir görünüşe sahipti bu bot psikolog. Kahverengi saçlı, sakin ve hafif bir gülümseme ve ırk belirtmeyen bir yüzle ten rengi. Elbiseleri ise basit bir hırka, tişört ve pantolon. Zaten bu, her zaman gidebileceğiniz bir psikolog görünümü.


Yapay Zekanın Gerçek Korkuları

Shelley AI ile tanıştıralım sizi. Derin öğrenme algoritması olan Shelley AI, adını Frankestein’ın yazarı Mary Shelley’den alıyor. Shelley AI, kendisine ilham veren hikayeleri /r/nosleep subreddit’inden toplanan orijinal ürkünç hikayelerden ve onunla konuşursanız sizden alıyor. Kendisi bir korku koleksiyoneri. Geliştiricilerine göre Shelley, internette tohum gibi saçılmış kısa metinleri bulup topluyor ve onları kendi ürpertici zihninde ekip biçmeye başlıyor.


Görme Engelliler İçin Kamerada Gördüğünü Sözcüklere Döken Uygulama

Aipoly, akıllı telefonunuzun kamerasına gelen veriyi anlayıp orada gördüğünü yüksek sesle tekrar eden bir yapay zeka. Bu sayede görme engelliler için hayatı kolaylaştıran bir çözüm sunuyor. Kullanımı oldukça basit. Kullanıcı, telefonu “görmek” istediği eşyaya doğru yöneltiyor ve oradaki eşyanın tanımını duyuyor. CES 2017’de En İyi İnovasyon ödülünü kazanan Aipoly yüzlerce nesneyi tanımaya baştan programlı ve bunu saniyede 3 kere yapabiliyor. Uygulama anında görüyor ve düşünüyor. Bunun için eğitime ihtiyaç duymuyor, zaten kendinde var olan bir beceri.


Dokunmayı Gerektirmeyen Yapay Zekalı Sürücü Asistanı

German Autolabs tarafından yaratılan Chris bu tartışmalara yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor. “Tamamen sesli etkileşimle yönetilebilen handsfree yapay zekalı sürücü asistanı” olarak tanımlanan cihaz, Kickstarter’da fonlanıyor. Chris, “dokunmatik olmayan” bir cihaz. Tüm otomobillerle uyumlu. Son teknoloji ürünü konuşma tanıma ve oldukça basitleştirilmiş hareket kontrolü sayesinde sürüş sırasında rahatça kullanılabiliyor. Sürücüyü dinliyor ve bir arkadaş gibi onunla konuşabiliyor. Sürücü, akıllı telefonunu erişemeyeceği bir yere koyup sadece Chris ile yoluna devam edebiliyor.

Görsel: Google