Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
National Geographic 2017’nin Doğa Fotoğrafları Yarışması Kazananları

National Geographic 2017’nin Doğa Fotoğrafları Yarışması Kazananları

National Geographic bu senenin en ilham verici karelerini ödüllendirdi ve 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı yarışmasının kazananlarını yayınladı.

Anı yakalamak meşakkatli bir eylem. Karenizde ne olursa olsun, ister insan ister hayvan ister çiçek sabır gerektiriyor. Saatlerce belki günlerce bekle, dur ve sadece bir doğru anın olsun. Özellikle doğa fotoğrafçıysanız bu beklemeler bazen mevsimler dahi oluyor. Planet Earth II’yi izlediyseniz bölüm sonlarındaki kamera arkasını görmüşsünüzdür. Gerçekten doğayı ve işinizi sevmeniz gerekiyor bu meslekteyseniz. Çünkü işiniz herhangi bir işkolikten daha farklı bir şekilde hayatınız oluyor. Yine de her zorluğun bir güzelliği olması gibi doğa fotoğrafçılığının da güzellikleri var. Çektiğiniz karenin ödüllendirildiğini ve beğenildiğini görmek, birilerine ilham verdiğini hissetmek bu mesleğin bir sevda olmasını sağlıyor. Geçtiğimiz aylarda National Geographic Yılın Gezi Fotoğrafçısı yarışması kazananlarını duyurmuştu. Şimdi de National Geographic de bu senenin en ilham verici karelerini ödüllendirdi ve 2017 yılının Doğa Fotoğraflarını (2017 National Geographic Nature Photographer of the Year) yayınladı.

Fotoğrafçılar, içinde doğa ve doğaya ait herhangi bir parçanın olduğu fotoğrafları, dünyanın her yerinden, amatör ya da profesyonel fark etmeksizin yarışmaya gönderdiler. National Geographic fotoğraf jürisi bunların arasından vahşi yaşam, manzara, hava ve su altı olmak üzere dört kategoride kazananları belirledi. Bir de her sene olduğu gibi yarışmanın takipçileri oylayarak kendileri bir fotoğrafa ödül verdi.

Singapurlu fotoğrafçı Jayaprakash Joghee Bojan’ın çektiği, Endonezya nehrinde timsahtan saklanan orangutanın fotoğrafı 11 binden fazla katılımcının olduğu bu seneki yarışmada büyük ödülü yani 10 bin doları kazandı. Fotoğrafçı Jayaprakash Joghee Bojan, günlerce orangutanları gözlemledikten sonra bir orangutanın normalden daha farklı davrandığını fark ediyor. Önce onu uzaktan gözleyen Jayaprakash Joghee Bojan, ona ödül kazandıran fotoğrafı çekmek için nehre atlıyor ve suyun altının timsah yuvası olduğunu anlıyor. Neyse ki Jayaprakash Joghee Bojan hem istediği kareyi yakalıyor hem de timsahlardan yana sıkıntı çekmiyor.

Büyük Ödül
Jayaprakash Joghee Bojan – Face to face in a river in Borneo

Vahşi Yaşam (Wildlife) Kategorisi
İkinci
Alejandro Prieto – Mother’s Love
Üçüncü
Bence Mate – White Fighters

Manzara(Landscape) Kategorisi
Birinci
Karim Iliya – Firefall
İkinci
Yuhan Liao – Dushanzi Grand Canyon
Üçüncü
Mike Olbinski – Illuminate

Hava(Aerial) Kategorisi
Birinci
Todd Kennedy – Rock Pool

İkinci
Takahiro Bessho – From Above

Üçüncü
Greg C. – Drip

Su altı(Underwater) Kategorisi
Birinci
Jim Obester – Fluorescent Anemone

İkinci
Shane Gross – In Your Face

Üçüncü
Michael O’Neill – Flying Fish in Motion

Mansiyon Ödülleri
Vahşi Yaşam
Lance McMillan- Macaque Maintenance

Hava
Agatha Bernard – Life After Life

Manzara
Gheorghe Popa – Cold and Misty

Su altı
Jennifer ONeil – Predators on a Bait Ball

Halkın Seçimi (People’s Choice)
Manzara
Wojciech Kruczyñski – Kalsoy

Su altı
Matthew Smith – Drift

Vahşi Yaşam
Harry Collins – Great Gray Owls

Hava
David Swindler – Meandering Canyon

Tüm fotoğrafların farklı boyutlarına National Geographic linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Görsel: National Geographic Nature Contest 2017