Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnce İnce İşlenmiş Su Altı Evreni

İnce İnce İşlenmiş Su Altı Evreni

Sanatçı Mulyana, Fragile Ecologies sergisiyle su altındaki renkli hayatı tasvir ederken okyanus ekolojisinin kırılganlığına dikkat çekiyor.

Örgü ve tığ işiyle yaratılmış farklı konseptteki birçok iş; detayları, canlılıkları ve renkleriyle büyülü bir atmosfer yaratıyor. Hillary Fayle’in dantel gibi işlediği yapraklar, Olives and Bananas’ın hamburgeri tüm detaylarıyla yarattığı tığ işi burgeri, Sophia Narrett’in nakışla işlediği karmaşık hikayeler, tığ işi hayvan iskeletleri, figüratif resimler ve yaprak heykeller bu alanda yaratıcılığın ne denli çeşitli olabileceğini gösteriyor. Endonezyalı sanatçı Mulyana da örgü ve tığ işiyle ürettiği heykellerle eserlerine boyut kazandırıyor.

Mulyana, su altındaki yaşamı temsil eden etkileyici örgü ve tığ işleriyle biliniyor. Sanatçının daha önceden ahtapotlar başta olmak üzere okyanus canlılarını konu edindiği eserlerini sizlerle paylaşmıştık. Mulyana’nın kişisel sergisi Fragile Ecologies de yine okyanusun derinliklerin ilham alan yaratımlar içeriyor.

mulyana

Doğal yaşam formlarına fantastik dokunuşlar

Okyanus ve denizlerdeki ekolojik dengeye dikkat çeken Fragile Ecologies, kendi ekosisteminde uyum içerisinde yaşayan canlı varlıkların büyüleyici güzelliğini en ince ayrıntısına kadar yakalıyor.

Gerçek boyutlu kostümlerin de yer aldığı seri, okyanus yaşamının korunmasına dikkat çekmek için ilginç ve yaratıcı bir yaklaşım benimsiyor. Renkli iplikler ve yünlerle canlanan eserlerde mercan adalarından canlı kostümlere kadar her şey yoğun bir el emeğinin ürünü olarak karşımıza çıkıyor.

Sergide yer alan Mogus (Mulyana’nın alter egosunun adı) karakterleri/figürleri de farklı renklerin buluştuğu eğlenceli görüntüsüyle dikkat çekiyor. Kostümü ve maskeyi bir ifade biçimi olarak kullanan sanatçı mesajını bu eserler üzerinden aktarıyor.

Mulyana, bu karakterleri yaratırken doğal yaşamın izlerine fantastik dokunuşlar yapıyor. Ahtapot başlıklı kostümün de her tarafında gözler ve puantiyeler bulunuyor. Sanatçının önceki işlerinde de görebileceğiniz gibi en çok ördüğü canlıların başında ahtapot geliyor ve bu üretim Mulyana’nın adeta imzası oluyor.

Renkli ve göz alıcı kostümler insan müdahalesiyle zarar gören okyanus yaşamındaki çeşitliliği vurgulamasının yanı sıra öncelikli bir hedef olmasa da bireyin akışkan benliğine ve kimliğine de göndermeler içeriyor. Toplumsal cinsiyet rollerine atıfta bulunuyor.

Tahmin edilebileceği üzere sürdürülebilirlik Mulyana’nın üretim sürecinin merkezinde yer alıyor. Eserlerini yaratırken geri dönüştürülmüş parlak ve renkli ipliklerin kullanılarak malzeme tüketimini en aza indiriyor. Sanatçının diğer çalışmalarına da internet sitesi ya da Instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Mulyana (@mangmoel)’in paylaştığı bir gönderi

mulyana mulyana mulyana

Görsel: Mulyana, Colossal, Sapar Contemporary