Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Imogen Heap Yeni Parçasını Bitcoin Ağıyla Yayınladı

Imogen Heap Yeni Parçasını Bitcoin Ağıyla Yayınladı

Müziğin ve dağıtımının teknolojiyle özgürleşmesinde Imagen Heap büyük bir rol oynayarak yeni parçasının satışını Bitcoin ağıyla sağlıyor.

Müziğin özgürleşmesi ve bağımsızlaşması teknolojiyle birlikte mümkün oluyor ve sanatçılar plak şirketleri olmadan büyük ölçekli isimler haline gelebiliyor. Indie müzik, kökenine baktığımızda Independent (bağımsız) müzik olarak anılırken bir süre sonra bir müzik janrına dönüştü. Bu süreç içerisinde de evinden müzik yapan isimler müziğini özgür ağlar üzerinden yayınlayabilirken büyük plak şirketlerin de geleneksel tekellerinin dışına çıkmaya zorlandı. Çünkü tıpkı edebiyatta yaşanan telif hakları gelişimi gibi müzik dahil pek çok sanatta bu değişim internetle birlikte yeniden yaşanıyor.

İngiliz müzisyen Imogen Heap, müziğin bağımsızlaşma sürecine yeni bir yorum kazandırarak dijital olarak yayınlanan ve tüketilen müziğini, dijital para birimi aracılığıyla yani Bitcoin ve blockchain teknolojisiyle satıyor. Tiny Human isimli yeni tekliğini yayınlayan sanatçı hazırladığı müzik videosunun yanı sıra bir Bitcoin dizilimi sunuyor ve onun üzerinden satış yapıyor. Tiny Human’ı satın almak için Bitcoin ile “16diWTDN8DUxsX994WzyNAotVp36qBqXku” zincirine bağış yapmak yeterli oluyor.

Müziğin üretim, dağıtım ve tüketim basamaklarının topyekün bağımsızlaşmasının önceki örneklerinde ise Bittorrent Bundle ağında yayınlanan albümler öne çıkıyor. Thom Yorke, Infected Mushroom, GRiZ, Little People gibi isimler de Bittorrent Bundle ağı üzerinden dağıtım yapıyor. Imogen Heap ile aralarındaki fark ise bu ağ üzerinde bir ülkenin gücüne dayanarak basılan üzerinde değeri yazılı kağıt ya da metalden ödeme aracı, yani “gerçek” para kullanılması.

The Guardian’ın konferansına katılan Imogen Heap, blockchain teknolojisini kullanarak parçasını yayınlama sürecini ve tecrübelerini paylaşıyor;

Görsel; Imogen Heap