Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3B Baskı Spor Ayakkabılar Yarışında Sahaya New Balance Çıkıyor

3B Baskı Spor Ayakkabılar Yarışında Sahaya New Balance Çıkıyor

New Balance, orta tabanını 3B baskı ile ürettiği yeni koşu ayakkabısını geçtiğimiz günlerde tanıttı.

New Balance’ın sınırlı sayıda üreteceği 3B baskı ara tabanlı koşu ayakkabısı, Nisan ayında Boston Maratonu’yla aynı tarihlerde Boston’da satışa sunulacak.

3B baskı teknolojisi kullanılan bu yeni model, markanın “Fresh Foam Zante” modelinin yenilenmiş hali. Farkı ise ayakkabıya yapıştırılan köpükten yapılmış geleneksel ara tabanlar yerine, 3B baskı ile üretilmiş bir ara taban kullanılacak olması. Koşu ayakkabısının üstü klasik New Balance’lar gibi kumaştan imal edilip bu tabanla birleştirilecek.

Markanın bir sonraki hedefi ise; 2017 yılında belli başlı mağazalarında gerçekleştireceği deneme programlarının bir parçası olarak; müşterilerine, 3B baskı tabanlarını kendilerine göre ayarlayabilecekleri bir olanak sunmak.

Peki spor ayakkabısı teknolojisinde 3B baskının aşması gereken en önemli sorunu; tabanları dayanıklı hale getirirken ağırlıklarının artıyor olması ve ayakkabının hımbıllaşması sorununu New Balance çözebilmiş mi? New Balance’ın açıklamalarına göre; esneklik ve ağırlık dengesinde kabul edilebilir sınırlara ulaşmışlar. Marka bu yıl Güney Karolinalı 3B Sistemleri ile ortaklaşa çalışarak, firmanın yeni esnek materyallerinden birini baskı sürecine dahil etmiş.

Elastomerden yapılmış tabanlar New Balance’ın önceki baskı taban örneğine göre daha hafif ve daha ince. Yaklaşık 40 gram olan 3B baskı taban, klasik tabana göre ağır olsa da New Balance ekibi Nisan ayına kadar bununla ilgili bazı yenilikler yapmayı, ürünü geliştirmeyi planlıyor.

New Balance, 3B baskı sırasında kullandığı yöntemle de rakiplerinden ayrışıyor; enjeksiyonlu kalıplama yönteminde her kalıp fazlaca atık çıkarıyor ve geri dönüştürülemiyordu. New Balance’ın kullandığı yöntemde katmanlar halinde üst üste konarak üretim yapılıyor. Yani bir yöntem kırparken, diğeri ekliyor. Kırpılan parçalar ciddi bir malzeme kaybı yaratıyordu.

New Balance, 3B baskı işinde aslında çok yeni değil, firma 2013’ten bu yana sadece bir kısım profesyonel sporcu için özel kramponlar üretiyordu. Atletlerin koşu alışkanlıklarını inceleyip, her birinin tarzına uygun olacak şekilde kişiye özel şekillendirilmiş taban tasarımından bahsetmiştik. Haberi hatırlamak isterseniz, şuraya koyuyorum.

Adidas’ın 3B baskı ile ürettiği özel koşu ayakkabısını hatırlamak isterseniz, onun da linki şurada.

Görsel; newbalance