Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evde Vinil Plak Üzerine Ses Kaydetmenin Kolay Yolu: PHONOCUT

Evde Vinil Plak Üzerine Ses Kaydetmenin Kolay Yolu: PHONOCUT

Kickstarter’da fona açılan PHONOCUT sayesinde her türlü sesi ev ortamında oldukça pratik bir şekilde vinil plaklar üzerine kaydetmek mümkün oluyor.

Müziği plaklardan dinlemenin farklı bir keyif olduğunun farkında olanlar için analog dijitalden her zaman bir adım önde gelir. Özellikle son zamanlarda plakları popülaritesinin yeniden artmasıyla pikaplara yeniden dönüş gerçekleşiyor ve müziğin analog haline dönüş yaşanıyor. Kickstarter’da fona açılan evde vinil plakları kaydetmeye olanak sağlayan PHONOCUT da özellikle analog seven müziğe meraklı kesimin ilgisini çekebilecek bir girişim.

Her plak 15 dakikalık ses kaydı alabiliyor

Analog teknolojilere meraklı Florian “Doc” Kaps, Flo Kaufmann, KamranV ve internet girişimcisi David Bohnett ortaklığı ile şekillenen PHONOCUT nostaljik havayı geri getirmekten öte kullanıcıların sesini ve kullanıcılar tarafından hazırlanan çalma listelerini vinil plaklara taşıyor. Analog müzik kültürünü yeniden canlandırmayı hedefleyen ekip ses kalitesini yüksek tutarak olabildiğince ucuz ve pratik bir çözüm üretmek hedefiyle bu hayalin peşine düşmüş. Plak seven müzik tutkunları için yepyeni bir kapı açabilecek olan cihaz sayesinde isteyen herkes sesini vinil plaklara kaydedebilecek gibi duruyor.

Gerçek zamanlı kayıt yapma imkanı sunan cihaz sayesinde teorik olarak her sesi kayıt altına almak mümkün. Böylelikle kişinin kendi çalma listesini plağa kaydetmesi veyahut sadece sesini kayıt altına alması mümkün oluyor. Ancak her plak sadece 15 dakikalık bir ses kaydı alınabiliyor. Dolayısıyla dijital ortamlarda olduğu gibi uzun çalma listeleri yapmak yerine en özel parçaları seçmek gerek.

PHONOCUT müzik endüstrisi için yeni bir seçenek

Şirketin her biri yaklaşık 10 dolardan satmayı düşündüğü boş plakları (PHONOCUT Vinyl Blank) yerleştirdikten sonra cihazı istenilen ses kaynağına mini jak ile bağlayarak kayıt tuşuna basmak kayda başlamak için yeterli. Girişimin kurucularından biri olan Florian “Doc” Kaps kayıt işlemini olabildiğince basit tutmak istediklerini böylelikle herkesin bu vintage görünümlü kayıt cihazını kullanmasının önünü açtıklarını ifade ediyor.

Impossible Project kurucularından Florian “Doc” Kaps “Polaroid Lab” fikrinde olduğu gibi PHONOCUT’ta da dijital ve analog dünya arasında bağlantı kurarak aynı heyecanla ilerlediklerini söylüyor. Kaps, PHONOCUT’ın bir sanat projesi değil müzik dünyasını değiştirebilecek bir seçenek olduğunu da vurguluyor.

PHONOCUT için ön siparişler açılmış durumda. 999 dolar satış fiyatı belirlenen PHONOCUT için 2020 yılının Aralık ayında ilk siparişlerin kullanıcılara ulaştırılması hedefleniyor.

Görsel: Youtube, Kickstarter, supersense