Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İdeal Köpük Oluşturan İçecek Kutusu

İdeal Köpük Oluşturan İçecek Kutusu

Japon tasarım stüdyosu Nendo, birayı köpüklü seven Japon halkı için ideal köpük oranı sunan bir içecek kutusu tasarladı.

Minimalist ürün tasarımlarıyla tanınan ödüllü Japon tasarım stüdyosu Nendo, standart alüminyum içecek kutularına yönelik basit ama işlevsel bir inovasyona imza attı. Birada ideal miktarda köpük yaratmayı hedefleyen stüdyo, iki adet açma halkasına sahip bir içecek kutusu tasarladı. Açma halkalarını 1 ve 2 olarak numaralandıran tasarımcılar, kullanım şeklinin de bu numaralara göre olması gerektiğini belirtiyorlar. Kutunun içerisinde zıt yönlerde basınç oluşturan açma halkalarından 1 numaralı olanı konsantre bir basınç seviyesi oluşturarak biradaki kabarcıkları harekete geçirirken, 2 numaralı halka kutuyu sonuna kadar açarak kapaktan daha yumuşak ve daha az köpüklü bir bira akışı sağlıyor.

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

‘n Plasing gedeel deur nendo (@nendo_official)

Alüminyum kutularda yaygın olarak kullanılan açma aparatının patenti çok eski değil, 1975 yılında Reynolds Metals mühendisi Daniel F. Cudzik tarafından alındıktan sonra bugüne dek yalnızca genişliğinde birtakım değişiklikler yapıldı. Nendo’ya göre standart tek tip açma aparatı, işlevsel açıdan bira bardaklarının yüzde 40’ın üzerinde bir köpük oranına sahip olmasına neden oluyor. Ancak bu iki kulakçıklı tasarım ile bira severlerin 7:3 gibi bir altın oran elde edebilmeleri mümkün.

Bira söz konusu olduğunda tüketiciler köpüklü ve köpüksüz tercih edenler olarak ikiye ayrılıyor. Japonlar bira tüketiminde ilk sınıfta yer alıyorlar; yani köpüğü seviyorlar. O nedenle Nendo’nun bu çalışmasının toplumsal bir dayanağı bulunuyor. Öte yandan bir bira uzmanı değilseniz, biranızdaki köpük miktarının içeceğinizin tadını nasıl etkileyebileceği hakkında fazla düşünmeyebilirsiniz. Nendo’ya göre bu tasarım, aroma ve tat kaybının önüne geçerek gerçek bira tadının alınmasını kolaylaştırıyor. Oluşan yeterli kalınlıkta bir köpük tabakası, biranın havayla temas etmesini engelleyerek karbonatlaşmayı önleyen bir kapak görevi görüyor.

Görseller: Nendo, Instagram, Youtube