Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cerrahi Operasyonlarda AC/DC Etkisi

Cerrahi Operasyonlarda AC/DC Etkisi

Müziğin cerrahların operasyon performanslarını artırdığını gören sağlık araştırmaları şirketi NextMed Health, Lifesaving Radio adıyla yapay zekâ destekli bir radyo kurdu.

Sağlık araştırmaları şirketi NextMed Health, Toronto merkezli ajans Klick Health iş birliğiyle cerrahların daha iyi performans göstermelerine yardımcı olmak amacıyla yapay zekâ destekli bir radyo istasyonu kurdu. Spotify üzerinden yayın yapan Lifesaving Radio projesi, yakın zamanda müziğin cerrahların operasyon performanslarına üzerindeki etkisi hakkında gerçekleştirilen bir çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak geliştirildi. Araştırmalara göre ameliyathanede AC/DC şarkıları dinleyen cerrahlar bazı görevleri yüzde 70 oranında daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirdiler.

AC/DC, The Beatles ve Jim Hendrix gibi sanatçıların bazı şarkılarının, cerrahların daha iyi odaklanmalarını sağlayarak hassas kesimler yapmaları için ihtiyaç duyulan ortalama süreyi 236 saniyeden 139 saniyeye indirdiği ve doğruluk oranını yüzde 5 artırdığı ortaya çıktı. The Beatles’ın Hey Jude ve Let It Be şarkıları arka planda çaldığı zaman doktorların yaraları neredeyse yüzde 50 daha hızlı bir şekilde diktiği tespit edildi.

Tüm bu araştırma verilerinin ardından NextMed Health, ChatGPT, yeni ses klonlama modelleri, Spotify API’leri ve yaratıcılığını kullanarak Lifesaving Radio’yu hayata geçirdi. Cerrahların ameliyat performansına hitap ederek farklı bir dinleme deneyimi sunan radyo, Spotify üzerinden yayınlanıyor. Spotify, geçtiğimiz Şubat ayında dinleyicilerin bireysel müzik tercihlerine göre çalma listeleri oluşturan yapay zekâ destekli AI DJ özelliğini duyurmuş ve bu özelliğin beta sürümünü Kanada ile ABD’deki Premium kullanıcılara sunmuştu.

Radyoyu oluştururken Spotify’ın yapay zekâ modelinden yararlanan NextMed Health, en yüksek cerrahi performans için klinik olarak uygun müziği belirlemek üzere milyonlarca şarkı metriğini (BPM, ton, ses yüksekliği, enerji, değerlik, kararlılık ve konuşma gibi parametreler dahil) analiz etmek için de Spotify Analytics’i kullandı. Ortaya 30 saatin üzerinde müzik içeren Lifesaving Radio çıktı.

Oluşturulan radyo yayınında You Sewed Me All Night Long, Back is Cracked ve It’s a Short Stop at the Doc (If You Wanna Chop a Mole) gibi şarkılar ile AC/DC’nin en bilinen parçalarından ilham alan Highway to Heal adlı 11 şarkılık bir albüm de yer alıyor. Cerrahi ekiplerin Spotify Premium hesaplarında oturum açtıktan sonra adları, hastaneleri ve ameliyat türlerini girerek kişiselleştirilmiş bir müzik deneyimi yaşayabilecekleri Lifesaving Radio, aynı zamanda dinleme sırasında cerrahlara özel kişiselleştirilmiş not, duyuru veya yorumları paylaşabiliyor.

Görseller: Instagram, Youtube