Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İç Sesleri Melodiye Dönüşen Kaktüsler

İç Sesleri Melodiye Dönüşen Kaktüsler

İsveçli görsel ve işitsel deneyim tasarımcısı Love Hulten, kaktüslerden elde ettiği biyolojik verileri melodilere dönüştürdüğü "Desert Songs" adlı son çalışmasını yayınladı.

Müzikle ilgili birbirinden yaratıcı işleriyle tanınan İsveçli görsel ve işitsel deneyim tasarımcısı Love Hulten, kaktüslerde elde ettiği biyolojik verileri melodilere dönüştürdüğü “Desert Songs” adlı son çalışmasını yayınladı. Önce şeffaf kapaklı bir ses makinesi tasarlayan Hulten, makinenin içini minik bir kaktüs bahçesi haline getirdi. Tasarımcı, kaktüslerin iç seslerini duyabilmek için PlantWave‘den yararlandı.

PlantWave cihazı, yapraklara yerleştirilmiş iki elektrot aracılığıyla bir bitkideki hafif elektriksel değişiklikleri saptayarak bunları müzik enstrümanlarının ses perdelerine denk gelecek şekilde dönüştürüyor. Ardından ortaya çıkan melodileri ses dalgası grafiğine döküyor. Kaktüslerin dikenlerine takılan klipsler, organik materyalden aldıkları biyoveriyi MIDI’ye (Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi) çeviren kutu şeklindeki PlantWave cihazına aktarıyor.

Biyolaboratuvar ortamı görünümünü tamamlamak için mikroskop altında kloroplastları taklit eden özel bir MIDI görselleştirici de geliştiren Hulten, tüplü televizyon benzeri bu tasarım ile kaktüslerden çıkan melodileri görselleştiriyor. Proje için kaktüsleri tercih etmesinin nedenini çok seyrek ve düzensiz yaşamsal faaliyetlere sahip olmaları olarak açıklayan tasarımcıya göre bu çalışması, bitki ne kadar çok hareket ederse, sesin o kadar yüksek ve keskin çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Bitkilerin değişken dirençler gibi davrandığını belirten tasarımcı, ses makinesinin kaydettiği ve oynattığı melodilerin test bitkilerinin elektrik akımındaki küçük değişiklikler olduğunu ifade etti. Elektriksel değişiklikleri melodilere dönüşen kaktüsleri aşağıdaki videodan dinleyebilir ve izleyebilirsiniz.

Görseller: Love Hulten, Instagram, Youtube