Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IBM, Steampunk’ın Trend Olacağını Söylüyor

IBM, Steampunk’ın Trend Olacağını Söylüyor

IBM markalar için, moda olanın gelip geçici bir heves mi yoksa kalıcı bir akım mı olduğunu analiz ediyor.

Steampunk ilhamını kraliçe victoria döneminden alan, çok özetle mekanik teknolojiyi kıyafetlere yansıtan bi akım. Ardında gönüllü takıpçileri için derin bir tarih olsa da şimdinin ‘trend’i, dolayısıyla dünyanın her yerinden geniş kitleler neden olduğunu bile bilmeden steampunk öğelerini üzerinde taşımaktan zevk alıyor. Macy’s 2011’de Christmas vitrinlerinde steampunk akımını yansıttı. -ki Macy’s vitrinleri her gün önünden geçseniz de hep durup inceleyeceğiniz rüya gibi bir konsept yaratmayı çok iyi başarır.- Prada erkekler için 2012 sonbahar/kış kreasyonunda bu akımı kullandı.
Trend takibi hizmeti veren IBM bu akımı internet ortamında takibe almış, trendin çok uzun ömürlü olacağını ve diğer markaların da örneklerini sahiplenmeleri gerektiğini düşünüyor. Şirket trend takibi için geliştirdiği yazılıma insanların steampunk kültüründen bahsederken en çok kullandığı kelimeleri tanıtıyor. Akıma dedike bir şekilde içerik üreten köklü kaynakları incelerken; Twitter, Facebook ve Pinterest gibi ağlarda kullanıcı tarafından üretilen yeni içerikleri de takip ediyorlar. Örneğin steampunk’ın alıcıları arasında Etsy kitlesindeki gibi elyapımı şeylere daha fazla ilgi gösterenler de var.
IBM Londra’dan tüketici ürünleri endüstrisi uzmanı Trevor Davis, ekibiyle birlikte 2004’ten bu yana steampunk akımının takibinde yarattıkları örneklemler gibi markalar için yiyecek, içecek, giysi, parfüm gibi birçok konuda örneklem kütüphanesi oluşturduklarını söylüyor. IBM trend takibi hizmeti veriyor ve kendini trend keşif danışmanı olarak konumlandırıyor, topladığı dataların analizlerini bir trendin doğuşu olarak müşterilerine satıyor. Fakat şirket buna ek olarak müşterilere bu işi IBM yazılımı ve donanımı ile nasıl kendi kendilerine yapabilecekleri konusunda da yardımcı oluyor, bunun için IBM’in kendi sosyal medya takip aracı Cognos var.
IBM gerçek bir klasik olması hedeflenen bir ürün çıkartmak üzere olan markaya danışmanlık yaparken nelere dikkat edeceğini konusunda steampunk projesinden çok şey öğrenmiş. Davis’e göre önemli olan akımları klasiğe dönüştüren şeylerin ne olduğunu anlayabilmek. Davis ve ekibi bunu yapabilmek için ilk önce gerçek bir klasik olabilecek örneklemleri bulup daha sonra onunla ilgili belirli arama setleri oluşturuyor.