Fotoğrafçı Jan Kriwol ve CGI sanatçısı Markos Kay, Human After All adlı fotoğrafik bir seriye imza attı. İkili bu seride 16. ve 19. yüzyıllar arasında manzaraların içinde tasvir edilen eski anatomik illüstrasyonlardan ilham alıyor. Serideki figürler, kentteki günlük yaşam sahnelerinin bir parçası olarak dolaşım sistemiyle boy gösteriyor. Kimi marketten alışveriş yapıyor, kimi hamburgercide yemeğini yiyor kimi de sigarasını tüttürüyor.
Human After All projesi, zorluğu nedeniyle çoğu CGI sanatçısı tarafından reddedilmiş
Varşova’da yaşayan Jan Kriwol, özellikle Polonya’daki kaykaycıları fotoğraflayıp optik yanılsama ve mizahla harmanlayan bir fotoğrafçı. Kız arkadaşının sigara içen bir dolaşım sistemi çizdiğini gördüğünde, bunun gerçekçi bir versiyonunu yaratmanın iyi bir meydan okuma olduğunu düşünmüş. İş birliği için birkaç CGI sanatçısıyla görüşen fotoğrafçı, projenin karmaşıklığı ve aşırı zorlu olması nedeniyle çoğundan olumsuz yanıt almış. Sonunda Londra merkezli Markos Kay ile anlaşmışlar.
Kay; Andreas Vesalius, Giulio Casserio ve Henry Gray’in anatomi kitaplarından ilham almış. İkili, Alman anatomist Dr. Gunther von Hagens’in meşhur Body Worlds sergilerindenki insan dolaşım sistemlerinin görüntülerini de incelemiş.
Markos Kay projenin zorluklarını şöyle açıklamış: “Bu proje için en büyük zorluk, canlı gibi görünen ve gerçek çevre görüntüleri ile bütünleşen anatomik karakterler yaratmaktı. Figürler için farklı duruşlar deneyerek çok zaman harcadık ve çoğu zaman duruşu büyük ölçüde abartmak zorunda kaldık. Böylece dolaşım sisteminin yapısız yapısını görsel olarak tercüme edebildik.”
Kay, ana damarları modelleyerek başlamış ve daha sonra figürü doldurmak için daha ince damarları ve kılcal damarları çizen üretici bir simülasyon kullanmış. Bu arada Kriwol; Varşova, Tel Aviv, İsrail’deki Masada tepesi, Grenoble, Berlin ve Brüksel ve Cape Town’dan şehir manzaraları fotoğraflamış. Kay, Kriwol’un fotoğrafladığı her ortamı 3B olarak yeniden üretmiş. Böylece yansımalar ve gölgeler üzerinde de kontrolü sağlamış.
Instagram’da Markos Kay’in çalışmalarını buradan, Jan Kriwol’unkileri ise buradan takip edebilirsiniz.
Görsel: Markos Kay